Scăderea natalităţii, o bombă cu ceas a Asiei

802

Deși economiile din Asia au cunoscut adevărate explozii în ultimii ani, criza natalităţii urmărește câteva dintre marile ţări ale continentului.

„În ultimii 50 de ani modernizarea economică și socială a Asiei a fost însoţită de o scădere remarcabilă a natalităţii", susţine think-tank-ul East-West Centre. China are un nivel de 1.6 nașteri la o mamă, Singapore 1.2 iar Coreea de Sud și Taiwan sub 1.1. Prin comparaţie, în Europa se nasc aproximativ 2.1 copii la o mamă. În Japonia, ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume, vârstnicii de peste 65 de ani reprezintă 25% din populaţie, în timp ce copiii doar 13%.

La baza problemei, cred experţii, este o filozofie de viaţă respinsă acum, aceea în care femeia a stat acasă și a avut grijă de copii. În noua societate femeile doresc independenţă, iar cariera și siguranţa financiară sunt prioritare familiei și nașterii de copii. „Marea problemă a femeilor sud-coreene este aceea că, în comparaţie cu bărbaţii, au foarte mult de pierdut în cazul căsătoriei, în sistemul prezent", susţine Kim Hye-Young, cercetător la Korea Women's Development Institute. Un alt motiv e dat de schimbarea frecventă a serviciului, fenomen ce are loc mult mai des și constant decât în trecut. Astfel dispare siguranţa financiară necesară constituirii unei familii.

Sondajele din Asia indică faptul că majoritatea oamenilor este conștientă de faptul că locurile de joacă sunt tot mai goale, la fel și clasele de școală. Efectul se va simţi în viitor și asupra generaţiei vârstnice, a pensiilor și îngrijirii bătrânilor. Cu toate acestea nu se fac pași concreţi pentru stimularea natalităţii.