Inundaţiile din Australia duc la evacuări masive

7

Aproximativ 1000 de persoane au fost evacuate în Queensland, jumătate din stat fiind declarată zonă de calamitate.

În localitatea Theodore toate clădirile, cu excepţia clădirii poliţiei, au fost inundate. Orășelul a fost evacuat în întregime fiind declarat, alături de alte două orășele zone de calamitate. Au fost devastate plantaţiile de bumbac și floarea soarelui, și au fost afectate câteva rezervoare de apă potabilă.

Capitala statului, Brisbane, a înregistrat cu această ocazie luna decembrie cu cea mai mare cantitate de precipitaţii din ultimii 150 de ani. Sâmbătă ciclonul Tasha a lovit și el statul Queensland, aducând mai multe precipitaţii. În zona de sud a Australiei, New South Wales, 175 de persoane au petrecut noaptea în centre sociale, neputând înainta spre casele inundate. În Urbenville și Bonalbo alte 800 de persoane sunt în aceeași situaţie.

Răul încă nu a venit, declară pentru ABC reprezentantul oficial al Serviciului de Urgenţă Australian. „În următoarele 48 de ore ploaia se va reduce, dar impactul real în anumite comunităţi va fi simţit la câteva zile după ce apele vor începe să se retragă."