Tensiuni internaţionale în procesul lui Khodorkovsky

28

Rusia a acuzat Occidentul de presiune „inacceptabilă" în cazul magnatului Mihail Khodorkovsky.

Casa Albă a reclamat o „aplicare selectivă" a justiţiei în acest caz, în timp ce Germania a numit procesul „un pas înapoi". La criticile de luni ale SUA și Germaniei, ministrul rus de externe a reacţionat reclamând presiune politică: „Încercări de a exercita presiune asupra justiţiei sunt inacceptabile. Ne așteptăm ca fiecare să-și vadă de treburile sale, atât în plan intern, cât și pe arena internaţională".

Procesul miliardarului rus, aflat în desfășurare, a atras atenţia internaţională întrucât pare mai mult decât un simplu scandal de corupţie. Premierul Putin și-a exprimat public așteptarea ca magnatul „să stea la pușcărie", dar BBC menţionează că Khodorkovsky era văzut cândva ca un potenţial contracandidat al lui Vladimir Putin. Conform unei note diplomatice furnizate de Wikileaks, se pare că „Khodorkovsky a încălcat regulile tacite ale jocului: dacă nu te amesteci în politică, îţi poţi umple buzunarele cât vrei". Magnatul a sponsorizat mai multe formaţiuni politice, adversare premierului Putin.

Khodorkovsky, fost cel mai bogat om al Rusiei, a fost arestat în 2003 pentru fraudă și evaziune fiscală și ispășește din 2005 o pedeapsă de 8 ani. El a prezis că soarta tuturor rușilor va depinde de al doilea proces al său, cu referire la alegerile prezidenţiale din 2012. Procurorii cer în acest al doilea proces o pedeapsă de 14 ani.

Actualizare (miercuri, 30 dec.): Khodorkovsky a fost condamnat la 6 ani de închisoare.