Serialele TV prezintă homosexualitatea ca „noul normal”

153

În plină campanie electorală în Statele Unite, un nou serial TV a început să fie difuzat din toamnă la canalul de televiziune NBC. Cu titlul „The New Normal" (Noul Normal) serialul TV se vrea a fi o comedie centrată pe viaţa unui cuplu de homosexuali care se consideră căsătoriţi şi care încearcă să aibă un copil printr-o mamă surogat.

Cel puţin unul dintre afiliaţii canalului de televiziune din Utah, SUA, a considerat că tema serialului este atât de neplăcută, încât a refuzat să îl difuzeze. Pe NBC serialul se difuzează la ore de maximă audienţă şi intenţionează să expună publicul la relaţiile homosexuale şi sarcina printr-o mamă surogat. Mai mult decât atât, după cum implică şi titlul, serialul încearcă să obişnuiască publicul să privească homosexualitatea ca „noul normal".

Deşi în reclame, personajele masculine apar „însărcinate", nu este nimic normal la căsătoria homosexuală sau la creşterea unui copil într-un asemea cămin, spun cei de la Catholic Online, care au iniţiat o petiţie care să oprească difuzarea acestui serial.

Conform Catholic.org, este alarmant faptul că un serial care se centrează pe tema homosexualităţii şi a diverselor aspecte conexe, se difuzează în prime time, când poate fi urmărit inclusiv de către copii, care sunt astfel expuşi unor subiecte pe care nici nu ar trebui să le înţeleagă la vârsta lor, şi în nici un caz nu ar trebui să crească crezând că sunt normale.

Catholic Online îşi invită cititorii să semneze petiţia care le va transmite producătorilor serialului că „acest mesaj de decadenţă morală nu este binevenit în casele lor". Aşa cum se precizează în petiţie, creştinii alcătuiesc majoritatea morală din Statele Unite, muncind în fiecare zi să contruiască o societate bazată pe „principii morale, legea naturală şi mesajul lui Iisus."

În ciuda acestor eforturi, creştinii sunt cei care sunt marginalizaţi de către mass-media, care alege să producă şi să difuzeze show-uri despre homosexuali, şi nu despre familii creştine, scriu cei de la Catholic.org.

De acum 15 ani, când ABC a început să difuzeze showul Ellen DeGeneres (al cărei realizatoare este lesbiană), televiziunea americană a început să producă din ce în ce mai multe seriale sau show-uri cu personaje homosexuale. Dreptul egal la căsătorie a trecut de pe scena politica în producţiile de televiziune, unde a devenit ca un lait motiv în seriale precum „Will & Grace", „Queer Eye for the Straight Guy", „Modern Family". Prezentate ca şi comedii, tema relaţiilor homosexuale a fost uşor de digerat şi toate aceste seriale au devenit hituri pentru publicul american.

În anul 2004, un sondaj realizat de Pew Researh Center arăta că 60% dintre americani se opuneau căsătoriilor homosexuale. Din luna aprilie a acestui an, numărul acesta a scăzut la 43% şi continuă să scadă. Căsătoria homosexuală, adică dreptul egal al homosexualilor la căsătorie, a devenit un fel de marker al sănătăţii politice. Chiar şi Mitt Romney, care s-a opus acestei idei, a făcut-o şovăitor, iar despre Barack Obama, care după ani de indecizie, s-a hotărât să susţină căsătoria gay, presa americană în majoritatea ei a scris că „şi-a venit în fire".

Personajele homosexuale din programele TV din Statele Unite au ajuns la un număr record începând cu acest sezon, potrivit studiului „Cum stăm în programele de televiziune", realizat de Alianţa homosexualilor şi lesbienelor împotriva defăimării (GLAAD). Numărul, de 4.4%, este cel mai mare de până acum, crescând cu 1,3% faţă de anul trecut şi cu 3,3% faţă de anul 2007. În opinia reprezentanţilor GLAAD, citaţi de Baptist Press, creşterea aceasta se datorează schimbării percepţiei publicului faţă de comunitatea gay, o părere împărtăşită şi de revista Esquire care spune că singura problemă cu serialul „The New Normal" este că într-adevăr reprezintă noul normal din America, deci cine ar mai vrea să vadă asta?