Panica trendy: Apocalipsa mayaşă

148

Apocalipsa de pe 21 decembrie: au negat-o urmaşii civilizaţiei mayaşe, NASA a încercat să calmeze spiritele, chiar Vaticanul a îndemnat la linişte şi calm. Însă din China, până în Mexic, numeroşi oameni au fost cuprinşi de panică şi se pregătesc de sfârşitul lumii, care ar trebui să vină în 9 zile.

Apocalipsa de pe 21 decembrie: au negat-o urmaşii civilizaţiei mayaşe, NASA a încercat să calmeze spiritele, chiar Vaticanul a îndemnat la linişte şi calm. Însă din China, până în Mexic, numeroşi oameni au fost cuprinşi de panică şi se pregătesc de sfârşitul lumii, care ar trebui să vină în 9 zile.

Unii nu doar că nu au ascultat nenumăratele îndemnuri ale autorităţilor (de stat şi religioase) care făceau apel la calm şi raţiune, ba unii chiar s-au pregătit cu toată seriozitatea, aşa cum au considerat potrivit, pentru sfârşitul lumii.

În Statele Unite ale Americii, Rob Hubbard, producător de adăposturi anti-atomice hi-tech, a înregistrat profituri care l-au surprins până şi pe el. „Cererea a crescut de la un adăpost pe lună, la unul pe zi. Nu ştiam nimic despre calendarul mayaş, dar atunci când am clienţi astrofizicieni care se pun la adăpost, nu pot decât să intru sub pământ pe 19 decembrie şi să ies pe 23. Asta în cazul în care toată lumea are dreptate", a declarat el pentru Voice of Russia.

Autorităţile franceze au interzis accesul pe vârful Bugarach, din Munţii Pirinei, considerat refugiu în faţa Apocalipsei, din cauza numeroşilor curioşi ce riscă să provoace o eventuală isterie. Potrivit speculaţiilor New Age, Bugarach va fi singurul refugiu în care oamenii vor putea scăpa de „apocalipsă". Potrivit zvonurilor ce circulă pe Internet, în interiorul muntelui există un lac ce este folosit drept hangar pentru un OZN.

Nici turcii nu au scăpat de „panica" apocalipsei. Adepţii teoriilor apocaliptice cu privire la apocalipsa mayaşă sunt convinşi că „fluidele pozitive" care traversează satul turc Şirince (din apropiere de Efes) vor feri localitatea de Apocalipsă. Din acest motiv, satul, cândva liniştit, înregistrează zilele acestea un adevărat boom turistic. 

În China, oamenii au început să fie mai puternic preocupaţi de apocalipsa mayaşă în urmă cu trei ani, la premiera filmului „2012". Atunci, chinezii au fost convinşi că ei vor fi salvatorii umanităţii, că vor construi arce pe care oamenii le vor folosi ca să se salveze – idee preluată din scenariul filmului.

Anul acesta, discuţiile despre apocalipsa mayaşă au devenit mai vizibile şi în reţelele online, mai exact pe Sina Weibo (versiunea chineză a Twitterului). Zvonul apărut pe Weibo că apocalipsa va aduce trei zile de întuneric i-a determinat pe unii chinezi că cumpere lumânări până la epuizarea stocurilor, precum şi produse alimentare de bază.

Deşi autorităţile ruse au negat până acum sfârşitul lumii, ba chiar au şi interzis ca în mass media să se abordeze ştiri pe această temă, locuitorii din regiunea Kirov (vestul Rusiei) s-au grăbit să cumpere cherosen şi alimente, după ce un călugăr tibetan ar fi avertizat, într-un ziar local, cu privire la apocalipsă. În alte regiuni ale Rusiei, oamenii au cumpărat termosuri şi cantităţi enorme de sare, anunţă site-ul Russia Today. Alţii şi-au luat concediu înainte de 21 decembrie, în timp ce alţii au cerut plata în avans a salariului.

Mutând cadrul, ajungem în Norvegia, unde magnatul Bill Gates a pregătit o bancă de seminţe, într-o clădire dotată cu uşi duble, senzori de mişcare şi pereţi din beton armat, cu o grosime de un metru. Depozitul adăposteşte trei milioane de tipuri de seminţe şi are ca scop conservarea diversităţii speciilor actuale.

Între timp Mexicul, leagănul civilizaţiei mayaşe, vede în preocuparea oamenilor pentru apocalipsă o oportunitate. Serbările organizate cu ocazia evenimentului anunţat a făcut ca economia să înflorească, iar numărul de turişi s-a dublat în acest an.