Imagini în premieră cu orașul scufundat al Heraclionului

13

Un oraș antic, despre care se crede că ar fi legendarul Heraclion, a fost descoperit pe fundul mării, lângă Alexandria, iar comorile sale istorice au început să fie ridicate la suprafaţă.

Heraclion ar fi fost un oraș extrem de prosper, înainte să fie înghiţit de ape, acum 1.500 de ani. A fost destul de măreţ pentru a fi menţionat de istoricul grec Herodot. De acest oraș este legată povestea fabuloasă a Elenei din Troia, care ar fi călătorit spre Heraclion împreună cu iubitul ei Paris.

Până în 2001 nu au existat dovezi fizice că orașul ar fi existat. Atunci însă, arheologul marin Franck Goddio, care era în căutarea vaselor de luptă napoliene, a găsit relicve care l-au condus spre această descoperire. De atunci, și-a unit forţele cu Centrul de Arheologie Maritimă de la Oxford și Departamentul de Antichităţi al Egiptului, pentru a scoate la suprafaţă această piesă lipsă din istorie.

Arheologii au descoperit numeroase statui care reprezentau zei și zeiţe egiptene, precum Isis, Hapi, Osiris, Horus, Amun-Gereb. S-au găsit și nenumărate amulete, monezi din aur, bronz și unelte de măsurătoare care erau folosite în Atena. De asemenea, s-au găsit sarcofage cu animale mumificate ca sacrificii pentru zei.

Importanţa Heraclionului în politica și economia lumii antice a fost mai departe dovedită prin descoperirea a 64 de corăbii (cele mai multe găsite într-un singur loc) și 700 de ancore. Arheologii încă nu sunt siguri de cauza care a dus la scufundarea orașului.