Abuzul sexual asupra copiilor a crescut cu 43% faţă de 2011

378

Numărul beneficiarilor serviciilor oferite de Asociaţia Telefonul Copilului s-a dublat în acest an – 33.252, faţă de 16.612 înregistraţi anul trecut. În plus, cazurile de abuz sexual asupra copilului au fost cu 43% mai multe. 

„Formele de abuz sesizate cel mai des au fost: 39,61% molestare fizică, 28,03% neglijare, 14,45% abuz emoţional şi 9% infracţiuni ce includ abuz sexual asupra minorilor, exploatare prin muncă, tentative de suicid în rândul copiilor, privare de libertate şi trafic de minori", se arată în comunicatul primit de agenţia Mediafax.

Tristeţea şi singurătatea au fost identificate la copiii care au apelat numărul de telefon 116 111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea, depresia şi frica s-au manifestat în principal la copiii care fie aveau dificultăţi de relaţionare în familie, fie erau victimele violenţei în familie sau în unităţile de învăţământ, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Datorită contribuţiei asistenţilor sociali şi psihologilor organizaţiei, au fost adoptate cele mai bune soluţii pentru stoparea abuzului şi înlăturarea efectelor negative produse de situaţia traumatizantă, „iar cu sprijinul instituţiilor abilitate agresorii sunt condamnaţi pentru faptele săvârşite", se mai arată în comunicatul de presă.

În cei 11 ani de funcţionare a Telefonului Copilului au fost înregistrate 1.826.838 de apeluri, 13.459.200 de minute de consiliere oferite şi 39.291 de cazuri în care a fost necesară şi intervenţia instituţiilor abilitate.