Între mit şi adevăr despre adevărata valoare a sexului

2756

Într-o societate tot mai puţin polarizată în ceea ce priveşte moralitatea, în care sexul premarital a devenit ceva normal, iar copiii din flori ceva ce nu mai este ascuns sau blamat, suntem asaltaţi de idei şi argumente din ambele tabere.

Fie ni se spune că sexul nu înseamnă nimic, că fiecare e liber să aibă relaţii intime cu oricine, anonim, după bunul plac, doarece aceasta nu are nicio valoare în sine şi, în plus, nu are niciun impact asupra persoanelor în cauză.

Fie ni se spune că sexul înseamnă totul şi că cei care şi-au început viaţa sexuală (chiar şi cei care sunt victime ale abuzului sexual şi care nu au decis personal în acest sens) sunt „buni de aruncat”.

În a doua categorie intră şi Elizabeth Smart, victimă a unei răpiri şi a numeroase abuzuri sexuale, în anul 2002. Smart, pe atunci de 14 ani, a fost răpită din dormitorul ei din oraşul Salt Lake, Utah, pe 5 iunie 2002. După nouă luni de căutări intense din partea poliţiei, dar şi după numeroase violuri şi bătai, uneori chiar şi de câteva ori pe zi, adolescenta a fost găsită în viaţă, la aproximativ 30 de kilometri de casa ei, în compania celor două persoane care o răpiseră. Răpitorii au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar povestea a devenit best-seller şi film documentar.

Citiţi aici povestea completă a lui Elizabeth

Recent, Elizabeth Smart a vorbit despre experienţa sa, într-o prezentare la Johns Hopkins University. Crescută în credinţa mormonă, una dintre confesiunile care promovează castitatea înainte de căsătorie, Smart a mărturisit că s-a simţit fără valoare după experienţa avută şi că luni de-a rândul s-a luptat să revină în societate, ţinând cont de percepţia publică faţă de sexul premarital.

„Cândva, o profesoară care vorbea despre abstinenţă ne-a spus: Imaginaţi-vă că sunteţi o gumă de mestecat. Atunci când vă începeţi viaţa sexuală, este ca şi cum guma este mestecată. Şi dacă faceţi asta de mai multe ori, veţi deveni o gumă de mestecat veche…cine va vrea să vă ia după aceea? Nimeni nu ar trebui să spună asta. Dar după ce am fost violată, am considerat că eu sunt acea gumă de mestecat. Nimeni nu mestecă o gumă veche. Acea gumă e de aruncat. M-am simţit la fel de lipsită de valoare. Viaţa mea nu mai avea nicio valoare”, declara Smart, la începutul acestei luni, într-un interviu pentru site-ul slate.com.

La polul opus, se află numeroasele cazuri în care tinerele consideră că sexul are o mare valoare şi chiar pun preţ pe relaţiile sexuale, fie că sunt sclave sexuale sau tinere care caută „sponsori” pentru studii. În încercarea de a evalua sexul la valoarea educaţiei superioare, acest comportament spune enorm despre valoarea sexului pentru aceste tinere, scrie Caryn Rivadeneira, membru al bisericii creştine reformate Elmhurst.

„În realitate, sexul are valoare inclusiv pentru creştini. Dincolo de fiorul fizic, legătura fizică dintre doi înseamnă o conversaţie sinceră, bogată în semnificaţii, care este sinonimă cu maturitatea şi responsabilitatea”, scriu Elizabeth Myer Boulton şi Matthew Myer Boulton.

Cât despre cei care se simt fără valoare din cauză că şi-au pierdut puritatea, Rivadeneira scrie că, deşi Dumnezeu a intenţionat ca relaţiile sexuale să aibă loc în interiorul căsătoriei, valoarea individului care greşeşte nu este diminuată, iar viaţa nu se termină acolo. „Sexul nu este cel mai rău păcat pentru că Dumnezeu este dispus să ierte şi o face de fiecare dată”, concluzionează autoarea.