Papa: și societatea este de vină pentru abuzurile sexuale

286

Papa a criticat deopotrivă biserica dar și societatea seculară pentru abuzurile sexuale asupra copiilor. Benedict al XVI-lea susţine că biserica nu a taxat cazurile de pedofilie altfel decât o făcea societatea deceniilor trecute.

În discursul tradiţional de final de an, în faţa cardinalilor și episcopilor, Benedict al XVI-lea a reamintit faptul că dezvăluirile abuzurilor din 2010 au indicat „o dimensiune inimaginabilă", a fenomenului, în faţa căruia biserica trebuie să accepte „umilinţa" ca o chemare la reînnoire. „Trebuie să ne întrebăm unde am greșit în proclamarea noastră, în întregul nostru mod de viaţă, încât am ajuns într-o astfel de situaţie."

În același timp papa a punctat faptul că întregul scandal trebuie privit în contextul larg al societăţii, unde pornografia infantilă e considerată tot mai mult ca ceva normal, alături de consumul de droguri sau turismul sexual. „Distrugerea psihologică a copiilor, în care fiinţele umane sunt reduse la articole de comerţ, este un teribil semn al timpului."

Papa a amintit că în anii ‘70 pedofilia nu era considerată un rău absolut, ci mai degrabă o preferinţă comportamentală pe care oamenii nu o judecau, în numele toleranţei și relativismului. Pe măsură ce avalanșa de cazuri de pedofilie a devenit tot mai publică, biserica și-a apărat angajaţii trimiţându-i la terapie, nu la pușcărie, așa cum era norma vremii. Abia anul acesta Vaticanul a cerut ca, în cazul unui preot pedofil, plângerea victimei să fie făcută prioritar poliţiei, nu bisericii. „Efectele teoriei se văd azi.", a remarcat papa.

Poziţia pontifului nu a fost primită ca o revelaţie de societatea civilă. „Este cu totul tulburător să vezi cum un om briliant pune un diagnostic atât de greșit în cazul acestui scandal oribil", spune Barbara Blaine, președinta principalului grup de victime ale abuzurilor preoţilor din SUA. Din perspectiva ei rădăcinile abuzurilor se află în cu totul altă parte: cultura marcată de secretomanie a bisericii, în fixaţia ei pe protejarea clericilor, în practica recunoscută de rotire a cadrelor pentru a li se pierde urma și influenţa. Barbara Baline conchide afirmând că așteaptă ca papa să vorbească mai puţin despre abuz și să acţioneze mai mult în eliminarea flagelului.

Deși scandalul abuzurilor sexuale comise de preoţi a explodat în 2002, anul acesta a erupt la o scară globală, cu victime care și-au denunţat atacatorii de pe mai multe meridiane. În același timp s-a denunţat tăinuirea și tergiversarea cazurilor de către clericii superiori. Papa a cerut scuze public victimelor pentru abuzurile preoţilor.