Argentina legalizează schimbarea sexului biologic după buna plăcere

192

Congresul argentinian a votat în unanimitate legea care permite indivizilor să își schimbe sexul biologic după buna plăcere.

Activiștii pentru drepturile transsexualilor spun că ţara a devenit astfel prima din lume care le dă oamenilor libertatea de a-și schimba sexul, fizic și legal, fără să treacă mai întâi printr-o evaluare juridică, psihiatrică sau măcar medicală, relatează Associated Press. Nicio altă ţară din lume nu a mers atât de departe în sprijinirea autodeterminării sexului.

Legea din Argentina este de asemenea prima care dă cetăţenilor dreptul să își schimbe legal sexul chiar și fără a și-l schimba din punct de vedere biologic, a subliniat Justus Eisfeld, director al organizaţiei Global Action for Trans Equality din New York.

Iniţiativa legislativă aprobată cu 55 de voturi la 0 este doar una dintr-o serie de măsuri îndrăzneţe care au legalizat, printre altele, căsătoriile gay, în urmă cu doi ani. Măsurile care se vehiculează în prezent vor afecta în primul rând minorităţile sexuale, și au fost apreciate ca „fundamentale pentru o societate democratică", a spus președintele ţării, Cristina Fernandez.