„Bărbat”, „femeie” și alte 50 de moduri de a-ţi defini sexul pe Facebook

239

Pe lângă clasicele variante de identificare a genului, bărbat și femeie, utilizatorii Facebook vor putea să aleagă dintr-o listă de circa 50 de alte variante, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare pentru Associated Press.

„Vor fi multe persoane pentru care acest lucru nu va însemna nimic, dar pentru câţiva va fi de impact, va însemna foarte mult", a declarat publicaţiei Brielle Harrison, unul dintre inginerii IT de la Facebook, care au lucrat la proiect. Printre opţiunile din care utilizatorii vor putea alege se numără: femeie transexuală sau bărbat transexual, transmasculin, androgin sau spirit dublu.

Lista de termeni pentru identificarea genului unei persoane a fost elaborată împreună cu susţinătorii drepturilor persoanelor homosexuale și transsexuale. Pe lângă această schimbare, reţeaua de socializare le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a alege pronumele cu care își doresc să fie apelaţi: el, ea sau ei. În prezent, schimbările se limitează la Statele Unite.

Decizia a stârnit o serie de de reacţii variate. Pe site-ul companiei însă, cei care au aplaudat iniţiativa au sugerat totodată și alte metode de îmbunătăţire a modului în care utilizatorul își personalizează profilul și își dezvăluie identitatea proprie.

Totodată, iniţiativa reprezintă un important pas pentru comunitatea persoanelor LGBT, este de părere Mara Keisling, directorul executiv al Centrului Naţional pentru Egalitate Transsexuală din SUA. „Într-un moment în care persoanele transsexuale încă se confruntă cu o rată ridicată de agresiune, lipsă de respect, hărţuire și violenţă, această schimbare bine-venită este încă un pas spre recunoașterea transsexualităţii și oamenilor care nu se conformează genului. Fiind unul dintre cele mai vizitate site-uri de pe internet, este un semn important al progresului", a declarat Keisling pentru AP.

Modificările ar putea ascunde însă și ameninţări. Persoanele care se vor identifica ca LGBT, în special copii și adolescenţi, ajung să fie ţinta unor atacuri violente. Carl Siciliano, directorul executiv al Centrului Ali Forney pentru tinerii LGBT fără adăpost, a dezvăluit că, de-a lungul experinţei sale la conducerea centrului, șapte dintre cele nouă cazuri de crimă împotriva tinerilor fără adăpost au fost înregistrate în rândul persoanelor trans, citează NPR.  

De asemenea, au existat și voci care, deși nu au criticat schimbarea, au atras atenţia asupra faptului că, în ciuda prezentelor acţiuni și manifestaţii, oamenii nu pot fi definiţi din punct de vedere al sexului prin zeci de variante, așa cum propune reţeaua. „Sigur, Facebook are dreptul de a-și gestiona site-ul așa cum consideră de cuviinţă, dar în final este imposibil să negăm realitatea biologică a umanităţii, divizată în două jumătăţi — bărbat și femeie", a declarat pentru AP Jeff Johnston, de la Organizaţia Focus on the Family.

Foto: stockvault.net