VIDEO: Mașina care le redă independenţa persoanelor cu handicap

1125

Kenguru este mașina electrică special construită pentru persoanele aflate într-un scaun cu rotile. Automobilul promite că le va oferi posibilitatea de a se deplasa prin oraș, pe distanţe mari, fără dificultate și fără ajutorul altor persoane.

Vehiculul este ușor asemănător cu mașinile din gama Smart, are o lungime de 2,1 metri și o înălţime de 1,5 metri, după cum reiese din descrierea realizată de Nations Well. Automobilul nu are scaune, iar șoferul în căruciorul cu rotile intră pe ușa unde în mod normal s-ar afla portbagajul. Vehiculul prinde maximum 40 de km/h, iar bateriile cu care este dotat permit parcurgerea unui drum de circa 96,5 kilometri până la descărcare. Preţul unei astfel de mașini va fi de aproximativ 25.000 de dolari.

În spatele acestei invenţii care le poate transforma, parţial, viaţa celor aflaţi în scaun cu rotile se ascunde o poveste încărcată de entuziasm și curaj. Totul a pornit de la Stacy Zoern, o avocată din Texas aflată în scaun cu rotile din cauza unei boli. În urmă cu câţiva ani, ea a fost implicată într-un accident de mașină după ce a pierdut controlul automobilului pe care îl conducea, construit special pentru persoane cu dizabilităţi. „Nu aveam încă tehnologia potrivită pentru a-mi permite să șofez”, mărturisește Zoern.

Așadar,  a pornit în căutarea unei metode care i-ar putea permite să se deplaseze mult mai ușor. Astfel, a dat peste directorul executiv al Compainiei Kenguru din Budapesta, Istvan Kissaroslaki, pe care l-a și contactat. La acel moment compania se confrunta cu probleme financiare, așa că reprezentantul Kenguru i-a spus că achiziţionarea unei astfel de mașini va fi posibilă abia peste câţiva ani.

Însă Zoern nu s-a lăsat descurajată și, după lungi insistenţe, cei doi au devenit parteneri de afaceri și au început să demareze strategii care să îi ajute să strângă fondurile necesare pentru a fabrica automobilul.

„Am o boală musculară. Nu vreau să merg cu 112 (km/h) pe autostradă, dar vreau să mă simt în siguranţă atunci când merg cu 40 de km/h pe o stradă din oraș, iar acest lucru încă îmi crește uriaș gama de locuri unde pot merge și pot fi independentă”, a declarat Stacy Zoern.

Kenguru este doar una dintre iniţiativele menite să le ofere independenţă persoanelor cu dizabilităţi. Un alt automobil inedit, proiectată de un român, promite să ofere persoanelor nevăzătoare și celor cu handicap motor abilitatea de a se deplasa. Cu această invenţie, creatorul său, Ionuţ Budișteanu, un tânăr de doar 18 ani din Râmnicu Vâlcea, a uimit întreaga lume academică și a câștigat medalia de aur la cea mai mare competiţie preuniversitară de știinţă și inginierie din lume.

Foto: Youtube / Kenguru Transport