Actriţa Kristen Stewart a fost fotografiată la Cannes ţinându-se de mână cu fosta ei prietenă, Alicia Cargile. Supermodelul Cara Delevingne și-a sărutat prietena cu ocazia evenimentului Fashion Week de la Londra. Sunt deja povești banale despre comportamente care nu mai stârnesc nici măcar prea multe controverse. În urmă cu 20 de ani, aceste situaţii ar fi fost însoţite de mult murmur și multe speculaţii cu privire la mesajul pe care aceste femei au încercat să îl transmită. În prezent, momentele de acest gen sunt aproape peste tot, reprezentând un semn consistent al faptului că societatea este în curs de redefinire a normelor și etichetelor sociale.

Un studiu cu date provocatoare

Poate că nicăieri nu se manifestă mai acut această tendinţă decât în generaţia milenialilor. De exemplu, un studiu efectuat recent asupra a 33.728 de  americani, publicat în revista Archives of Sexual Behaviour și citat de Washington Post, atestă o creștere semnificativă a numărului de persoane care mărturisesc că au experienţe intime cu persoane de același sex sau sunt tolerante faţă de cei care practică acest lucru. Cercetarea a atestat că procentul de bărbaţi care au raportat parteneri sexuali de sex masculin aproape s-a dublat  în perioada 1990-2014, iar procentul femeilor care raportează experienţe cu persoane de același sex este mai mare decât dublu. Studiul arată, de asemenea, o creștere consistentă a procentului de americani care consideră că aceste interacţiuni sexuale sunt acceptabile.

Mai precis, între 1973 și 1990, procentul de adulţi care considerau că „relaţiile sexuale între doi adulţi de același sex nu sunt greșite” a crescut doar de la 11 la 13%. Însă, până în 2014, 49% din totalul adulţilor și 63% dintre mileniali și-au exprimat acceptarea faţă de acest tip de relaţii. „Milenialii au tendinţa mai mult decât evidentă de a accepta comportamente intime cu persoane de același sex, în comparaţie cu Generaţia X, atunci când era de aceeași vârstă”, a afirmat coautorul studiului, Ryne Sherman, profesor la Universitatea Florida Atlantic. Această accentuare a toleranţei cel mai probabil a contribuit la intensificarea comportamentelor sexuale netradiţionale (dar și curajul de a le mărturisi), lasă de înţeles cercetătorii. Totuși nu comportamentul homosexual a fost cel care a determinat aceste mutaţii radicale. Și atunci, cum se poate explica creșterea gradului de toleranţă?

Bisexualitatea, pe val

Procentul de bărbaţi care au avut relaţii sexuale cel puţin o dată cu o persoană de același sex a crescut de la 4,5 la 8,2% între 1990 și 2014, iar procentul de femei care raportează același lucru a crescut de la 3,6 la 8,7% în aceeași perioadă. După cum se poate observa, procentul respondenţilor care au avut parteneri de același sex nu a crescut în mod semnificativ în acest timp, însă procentul de persoane cu parteneri și de sex masculin, și de sex feminin a crescut de la 3,1 la 7,7%. Jean Twenge, coautoare a studiului, profesoară de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego, consideră că manifestările bisexuale sunt cele care au dus la schimbările consistente de percepţie. „Asta este partea surprinzătoare”, a declarat Twenge. „Când ne-am uitat mai atent la date, ne-am dat seama că în mare parte este vorba de persoane care întreţin relaţii sexuale cu parteneri de ambele sexe”.

Fenomenul bisexualităţii se adaugă celorlalte fenomene nonconformiste în materie de relaţii sexuale care au făcut ca, în timp, atitudinea publicului să sufere mutaţii importante. „Acceptarea homosexualilor a fost într-adevăr problema drepturilor civile ale ultimelor decenii”, a declarat Twenge, care consideră că acceptarea persoanelor LGBTQ ar fi cel mai bun exemplu de schimbare majoră în istoria recentă. „A fost o schimbare socială care s-a întâmplat relativ repede”, a spus cercetătoarea. Poate că acesta este exact aspectul care surprinde cel mai mult. Twenge are o explicaţie care ţine de natura profundă a fiinţei umane. Forţa motrice din spatele acestei schimbări culturale este individualismul, adică ne pasă mai mult de noi. Acest fapt face ca „oamenii să fie mai dispuși să accepte comportamente în care nu doresc să se implice”, spune coordonatoarea studiului. În acest context, nici nu există prea multe îndoieli cu privire la direcţia în care se va îndrepta toleranţa. „Însă, cât de multă amploare va lua rămâne mai mult o chestiune deschisă”, conchide ea.

Amprenta vedetelor asupra subiectului bisexualităţii

„Este clar că persoanele sub o anumită vârstă se simt mult mai confortabile nu doar cu relaţiile cu persoane de același sex, ci și cu bisexualitatea sau cu gender fluid (o identitate de sex care presupune că o persoană poate să se simtă și băiat, și fată, la diferite intervale de timp) sau cu alte stiluri de viaţă care se încadrează în afara conceptelor tradiţionale”, spune jurnalistul Laurie Penny, care se autoidentifică bisexual.

Penny a menţionat și care crede că este cauza acestei modificări substanţiale de comportament public. Faptul că există un număr tot mai mare de celebrităţi fie în relaţii cu persoane de același sex, fie care doresc să discute despre sexualitate în termeni netradiţionali a avut o contribuţie semnificativă la schimbarea atitudinilor. „Nu am vorbit în public despre faptul de a fi bisexual până anul trecut, din cauza că mă confruntam adesea cu hărţuirea online și simţeam că nu am energia disponibilă pentru a face faţă unei conversaţii de acest gen”, citează The Guardian. În urmă cu vreo 9 ani, când se afla în Dublin, a fost expus unui abuz homofob. Recunoaște însă că această situaţie este extrem de improbabilă acum. „Lucrurile au devenit ceva mai ușoare, datorită lui Miley Cyrus, Amber Rose sau a altora ca ele. Celebrităţile pot vorbi pe limba oamenilor. Aceasta le permite să își vadă reflectate propriile experienţe.” De exemplu, Amber Rose nu s-a sfiit niciodată să își exprime public preferinţele sexuale. „Sunt extrem de deschisă cu sexualitatea mea. Pot să fiu îndrăgostită de o femeie la fel cum pot fi de un bărbat”, a spus controversata actriţă.

Niamh Ni Mhaoileoin, editor al blogului politic Foot Forward, este convins că, cu cât personalităţile publice își expun mai mult concepţiile de viaţă, cu atât lucrurile se vor schimba în direcţia acelei toleranţe atât de râvnite. Lucrurile încă nu au ajuns la un final. „Vom merge în direcţia cea bună, dar mai avem pași de făcut. Sunt încă multe prejudecăţi faţă de persoanele trans, faţă de homosexuali și faţă de persoanele nonconformiste și, deşi au fost câștigate anumite beneficii, încă nu este ușor”, remarcă Penny.

Deocamdată, constatăm că se dau lupte grele pe frontul definirii sexualităţii. În timp ce anumite segmente ale societăţii au o orientare extrem de progresistă, altele continuă să rămână înrădăcinate în valorile tradiţionale. De exemplu, în Carolina de Nord, guvernatorul Pat McCrory a semnat un proiect de lege care şe interzice persoanelor trans să pătrundă în toalete care nu se potrivesc cu sexul atribuit la naștere. Însă sondajele de opinie spun că acest război pare să fie deja câștigat de cei care se autodefinesc ca având orientări mai largi. Chiar dacă nu toţi dintre aceștia sunt nonconformiști în privinţa sexualităţii, prin nivelul ridicat de toleranţă pe care îl manifestă oferă combustibilul necesar pentru ca valorile tradiţionale să fie trimise în zona extincţiei.