A fost anihilată cea mai mare reţea de pedofilie online

148

A fost anihilată cea mai mare reţea de pedofilie online descoperită până acum, informează AP. Reţeaua avea aproximativ 70.000 de membri, provenind din 30 de ţări, între care și România.

Într-o conferinţă de presă ţinută la Haga, directorul Europol, Rob Wainright, a vorbit despre un „spectaculos succes al poliţiei internaţionale". Până acum au fost identificaţi 670 de suspecţi care au abuzat 230 de copii. 60 dintre copii au fost deja identificaţi și puși sub protecţia autorităţilor. Rob Wainwright a afirmat că „ne așteptăm ca aceste statistici să crească", susţinând că „acesta este deja cel mai mare caz pe care l-am întâlnit până acum".

Acţiunea poliţiei a avut numele de cod Operation Rescue și s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, fiind organizată de Child Exploitation and Online Protection Centre (Ceop) din Marea Britanie. Directorul Ceop, Peter Davies, a afirmat că „scara la care s-a desfășurat acţiunea și succesul Operation Rescue reprezintă un record."

Anchetatorii au explicat că reţeaua acţiona prin interfaţa unui forum unde, la prima vedere, aveau loc doar schimburi de păreri între persoane interesate de relaţii sexuale cu minori, fără alte indicii evidente sau materiale online explicite cu privire la actele sexuale în sine. După autentificarea ca utilizatori ai forumului, în privat, membrii reţelei partajau filme și imagini cu copii abuzaţi. În computerele și corespondenţele acestora au fost descoperite cantităţi imense de material digital în care adulţii exploatau copii. Numărul de utilizatori ai forumului respectiv a ajuns în momentul de maxim al popularităţii site-ului, la 70.000 de membri.

Anchetatorii s-au infiltrat în reţea ca pedofili sau copii pentru a aduna informaţii. Nu mai puţin de 4.000 de rapoarte au fost adunate, fiind trimise poliţiei din 30 de ţări. Între ţările vizate sunt, în ordine alfabetică, Australia, Belgia, Canada, Grecia, Islanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii. Dintre cei 184 de suspecţi deja arestaţi, 121 sunt din Marea Britanie. Profilul acestora variază de la poliţiști la profesori, de la antrenori de sport la instructori de cercetași sau de tabere de vară.

A fost nevoie de luni de zile pentru penetrarea sistemului de securitate al reţelei pentru că utilizatorii foloseau „o tehnică de securitate avansată", conform șefului Europol. Serverul central din Olanda a putut fi spart totuși, obţinându-se astfel identităţile multor utilizatori ai forumului. Administratorul forumului a fost arestat, după care a cooperat cu poliţia.

Peter Davies de la Ceop a afirmat că „tot ce au făcut online, toţi oamenii cu care au vorbit, tot ceea ce au partajat a putut fi și a fost urmărit prin monitorizarea amprentei digitale." Adresându-se potenţialilor pedofili care ar continua să folosească mediul fertil online pentru pedofilie, Davies a spus „Dacă credeţi că puteţi folosi internetul pentru a abuza de copii, vă înșelaţi. Oricine a fost membru al acestui forum se poate aștepta să fie căutat de poliţie foarte curând."

În luna decembrie 2010 au fost arestaţi 20 de membri ai reţelei de pedofili LostBoy.

(foto: adelaide.com.au; ziarulsemnal.ro)