APA renunţă la clasificarea pedofiliei ca orientare sexuală

231

Săptămâna trecută, Semnele timpului scria în ediţia online un articol pornind de la clasificarea de către Asociaţia Americană de Psihiatrie a pedofiliei ca orientare sexuală. Acum, în urma unui val de reacţii negative din partea conservatorilor americani, APA a renunţat la această clasificare.

În luna mai a acestui an, APA a publicat a cincea ediţie a Manualului de Diagnosticare și Statistică a Bolilor Mintale (DSM 5), în care se face o distincţie clară între pedofilie ca boală mintală și pedofilie ca orientare sexuală.

Conform manualului, pedofilia devine orientare sexuală dacă este o preferinţă sexuală care nu este consumată, în timp ce pedofilia ca boală este definită ca o compulsie care atrage automat consumarea „relaţiei". DMS 5 listează o serie de criterii pentru diagnosticarea pedofiliei ca boală mintală, care include trei factori: o perioadă de mai mult de 6 luni în care o persoană are fantezii sexuale recurente care includ copii (de 13 ani sau mai mici); dacă aceste fantezii au cauzat un stres considerabil și au afectat relaţiile interpersonale sau dacă persoana respectivă a încercat să le trăiască în realitate; „pacientul" trebuie să aibă cel puţin 16 ani și să fie cu cel puţin 5 ani mai mare decât copilul pentru care are obsesia sexuală.

Clasificarea a trecut nebăgată în seamă până de curând când Universitatea din California de Sud a postat un blog care critică terminologia folosită de APA. Conservatorii sociali au reacţionat, spunând că înţelegerea pedofiliei ca orientare sexuală este un pas către normalizarea comportamentului sexual aberant al pedofililor.

În câteva zile, APA a schimbat clasificarea, explicând într-o declaraţie de presă că termenul „orientare sexuală" nu este folosit ca un criteriu de diagnosticare al tulburării pedofilice și că folosirea sa în DSM-5 este o eroare. El va fi înlocuit cu „interes sexual", pentru a se înţelege clar că APA vorbește în termeni medicali și că nu a inteţionat să aducă în discuţie statusul legal al pedofililor, sugerând introducerea lor între minorităţile sexuale protejate de lege, așa cum a fost interpretată de critici folosirea termenului „orientare sexuală".

APA a mai precizat că atenţia negativă din partea creștinilor conservatori i-a ajutat să facă un ghid mai precis și mai corect, citează Christian Telegraph.