Autorităţile din Zurich inaugurează un drive-in pentru prostituţie

430

Autorităţile din Zurich au anunţat că vor inaugura săptămâna aceasta un complex tip drive-in pentru prostituţie. Legea elveţiană permite practicarea sexului pentru bani însă, spun criticii, nu oferă suficientă protecţie femeilor care oferă servicii sexuale.

Rezidenţii orașului Zurich au aprobat printr-un referendum alocarea a 2,5 milioane de franci elveţieni (2 milioane de euro) de la bugetul local pentru construirea unui complex care să reglementeze suplimentar prostituţia. Locuitorii din Zurich erau de mult timp nemulţumiţi de faptul că orașul lor a devenit o destinaţie a turismului pentru sex și că prostituatele erau parte din peisajul urban cotidian. La rândul lor, asistenţii sociali reclamau că femeile (cele mai multe de etnie romă, provenind din Europa Centrală și de Est, și având copii în îngrijire) erau deseori victime ale violenţei sau jafului.

Așa că primăria a venit cu o soluţie: a interzis solicitările de servicii sexuale pe stradă și a construit în schimb un complex tip drive-in, localizat pe un sit industrial din suburbia Zurichului. Complexul are paza asigurată de gardieni și este construit sub forma unor spaţii multiple pentru garare. Fiecare spaţiu individual este dotat cu un sistem de alarmă și o ieșire de urgenţă pe partea lucrătorului sexual. De asemenea, pe peretele din faţă este amplasat un afiș care recomandă folosirea prezervativului. În apropierea complexului se găsește un cabinet psihologic, o bucătărie, toalete și dușuri.

Prin toate aceste măsuri de protecţie pentru lucrătorii sexuali, autorităţile locale din Zurich au încercat să aplice în domeniul prostituţiei reţeta folosită în diminuarea traficului și consumului de droguri. În urmă cu câţiva ani, edilii orașului au lansat un program prin care ofereau seringi sterile și spaţii pentru administrarea drogurilor, măsură care a redus semnificativ consumul pe stradă.

Mulţi însă se îndoiesc de eficienţa programului privind prostituţia, acuzând că acesta tratează problema la suprafaţă – luând doar prostituatele de pe străzi. În final, notează BBC, nimeni nu știe cu certitudine dacă prostituatele și clienţii lor vor folosi complexul, odată ce va fi deschis.