Reţeta lui Ben Carson pentru o societate sănătoasă

702

În interviul care a fost difuzat luni seara pe canalul de televiziune Antena 3, neurochirurgul pediatru Benjamin Carson a reiterat care ar fi, în opinia sa, cea mai bună reţetă pentru o societate sănătoasă: educaţia tinerilor și dreptul de neatins al libertăţii de exprimare.

Mesajul său rămâne unul constant, el vorbind despre acești factori și în discursul din cadrul evenimentului naţional Mic Dejun cu Rugăciune, în prezenţa președintelui Obama, și în alte interviuri și discursuri anterioare. Pentru Carson educaţia este o formulă câștigătoare pentru că i-a văzut rezultatele extraordinare în propria sa viaţă. „Nu există cunoștinţe nefolositoare" este crezul său, care l-a propulsat dintr-o viaţă condamnată sărăciei și analfabetismului, pe culmile succesului în domeniul medical, și poate și în cel politic.

Intrarea sa pe scena politică a fost cumva forţată de publicaţia Wall Street Journal, care a titrat „Ben Carson, preşedinte", după discursul său de la Mic Dejun cu Rugăciune. Ca un bulgăre de zăpadă care rostogolindu-se crește din ce în ce mai mare, la fel a crescut adeziunea americanilor faţă de această personalitate în care au regăsit visul american, puterea de a reuși prin propriile sforţări, și la care au admirat curajul de a critica la scenă deschisă și fără menajamente pentru „corectitudinea politică" lucrurile care nu merg bine în Statele Unite.

„Corectitudinea politică" promovată de SUA în ultimii ani este boala care va duce la moartea libertăţii de exprimare crede Carson. „Părinţii fondatori ai acestei naţiuni s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști ce se întâmplă azi în America", a declarat el, cu referire la faptul că americanii „nu mai au voie" să vorbească oricum, despre orice. Încercarea de a controla și de a ţine la un anumit nivel inteligenţa populaţiei este un lucru extrem de periculos și de neacceptat într-o democraţie. „Trebuie să-i facem pe oameni să gândească din nou, să-i facem să știe cine le sunt reprezentanţii, cum votează reprezentanţii și dacă nu votează corect, să-i schimbe", a declarat medicul.

Acesta este rolul pe care Ben Carson simte nevoia să și-l asume în prezent, să fie în faţa oamenillor, „într-o campanie de trezire a lor", prin care să-i facă să înţeleagă că ţara este a lor, și nu într-o campanie electorală. „Sper că nu sunt viitorul președinte al SUA, (…) sper că va veni altcineva care chiar să vrea să facă asta", a răspuns Carson la întrebarea privind o posibilă candidatură la prezidenţialele din 2016. Poziţia sa deschisă faţă de ideea unei cariere politice vine mai degrabă din credinţa sa în Dumnezeu, și nu dintr-o dorinţă personală ascunsă. Motivul pentru care nu poate da un răspuns clar este că nu știe care va fi în continuare planul lui Dumnezeu. Carson a spus clar că singurul lucru pe care nu vrea să îl facă este să se opună voinţei lui Dumnezeu, și că „dacă Dumnezeu m-ar lua de guler şi m-ar pune să fac asta, aş face-o", deși crede că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică.

La finalul interviului, întrebat dacă știe ceva despre România, Carson a mărturisit că a cunoscut câţiva români, că a primit e-mailuri de la români și că are „impresia că sunt mulţi oameni în România care apreciază libertatea, oameni cu inimă bună, oameni care au suferit foarte mult sub un regim lipsit de toleranţă". După părerea sa, lucrul de care are nevoie România pentru a completa tranziţia de la comunism la democraţie, acum fiind blocată undeva la mijloc, este un lider dinamic.