Sociolog: preţul sexului a scăzut

1649

„Sexul se vinde la un preţ foarte scăzut în societatea de astăzi," a declarat Mark Regnerus, sociolog la Universitatea Texas (SUA), într-o întâlnire pe care a avut-o cu un grup de lideri creștini, despre care relatează Christian Post. „Bărbaţii au avantajul ultim în dormitor, chiar dacă în alte domenii ale vieţii sunt un eșec," susţine sociologul.

Regnerus explică faptul că existenţa unor „obiective duble pe 'piaţa' celor necăsătoriţi" este unul dintre factorii care au generat această situaţie. Mai exact, spune sociologul, există două clase persoane: cele care vor sex și cele care vor să se căsătorească. Acum 30 de ani, continuă specialistul, aceste două obiective erau cuplate. Bărbaţii care voiau sex, trebuiau să își asume un angajament faţă de femeie. Astăzi însă, din cauza faptului că numărul femeilor de succes îl întrece pe cel al bărbaţilor de succes, „concurenţa pentru atenţia romantică" a crescut. Unele femei folosesc sexul ca pe un avantaj în faţa altora.

Un al doilea factor pentru creșterea ratei sexului premarital și scăderea numărului de căsătorii este, potrivit lui Regnerus, faptul că femeile „nu mai au nevoie de bărbaţi." Sigur, spune el, „femeile plac bărbaţii și îi doresc. Dar nu au nevoie de ei." Dacă, în trecut, femeile se bazau pe bărbaţi pentru siguranţă și confort, astăzi, odată ce numărul femeilor cu diplomă de licenţă l-a depășit pe cel al bărbaţilor, a devenit evident că femeile se pot susţine singure.

Cifrele indică o scădere a profiturilor înregistrate de bărbaţii cu vârste între 25 și 24 de ani cu 21% faţă de anii 1971. În plus, anul trecut, pentru prima dată, procentul femeilor a devenit majoritar în câmpul de muncă. Mai mult, procentul femeilor cu vârste între 25-34 de ani care s-au căsătorit a scăzut constant cu câte 1% în ultimii 10 ani.

(Foto: Dreamstime)