Liderii religioşi caută „un nou mod de viaţă” pentru Japonia

19

Dezastrul natural şi criza nucleară care au lovit Japonia, în luna martie, au ridicat numeroase întrebări cu privire la modul în care japonezii trebuie să se raporteze faţă de viitor. Lideri budişti s-au reunit pentru a vorbi despre perspectiva „unui nou mod de viaţă", deschisă de evenimentele din 11 martie.

Câteva organizaţii budiste au organizat la Tokyo un simpozion cu tema „Perspective asupra dezastrelor naturale şi asupra religiei: în căutarea unui nou stil de viaţă". Întâlnirea a avut loc în data de 10 octombrie şi le-a oferit participanţilor ocazia să reexamineze valorile după care îşi trăiesc viaţa, în contextul globalizării şi al dispariţiei treptate a valorilor tradiţionale.

Găsirea unui echilibru între aspectele spirituale şi cele materiale ale vieţii este cheia pentru reconstrucţia societăţii japoneze după evenimentele dramatice din data de 11 martie, a declarat Ahangamage Tuda Ariyaratne, lider al mişcării budiste Sarvodaya Shramadana din Sri Lanka.

„Rolul religiei ar trebui să fie în principal acela de a ne ajuta… să depăşim 3 aspecte negative cu care ne confruntăm: lăcomia noastră, duşmănia noastră şi ignoranţa noastră. Religiile ar trebui să ne înveţe să nu fim lacomi, să nu fim furioşi, să nu fim egoişti", a spus Ariyaratne.

Sora Yoshiko Takagi, din partea organizaţiei romano-catolice „Societatea celor ce ajută", a vorbit despre întâlnirea sa cu soţia îndoliată a uneia dintre victimele tsunami-ului din martie: „Este dificil să înţelegi experienţa altuia aşa cum o înţelege el sau ea. Religia ar trebui să însemne empatie vizavi de durerea, tristeţea sau aspectele negative din viaţa oamenilor, chiar dacă nu le-am experimentat", a declarat Takagi. Profesoară la Universitatea Sophia din Tokyo, Takagi a subliniat că religia ar trebui să joace un rol major în răspunsul în faţa dezastrelor naturale.

Sokyu Genyu, un preot budist din Japonia, a criticat modul în care autorităţile guvernamentale japoneze se implică în reclădirea societăţii japoneze. „Am sentimentul acut că guvernul şi autorităţile locale nu îi protejează pe oameni".

În data de 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un dezastru fără precedent. Un cutremur puternic a provocat un tsunami care a curmat viaţa a zeci de mii de oameni şi a declanşat una dintre cele mai grave crize nucleare din ultimele decenii.

(Foto: Dreamstime)