VIDEO: Ce spune Biblia despre sexul înainte de căsătorie?

7309

Faptul că a șaptea din cele 10 porunci biblice condamnă adulterul este binecunoscut în rândul creștinilor, însă atunci când vine vorba despre relaţiile sexuale înainte de căsătorie, opiniile sunt uneori împărţite. Într-o intervenţie video realizată pentru Christian Post, pastorul Lloyd Pulley clarifică modul în care Biblia vede această problemă.

Lloyd își începe prezentarea pentru Christian Post afirmând că Biblia vorbește despre sex în general, făcând referire la Evrei 13:4: „Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari". Așadar, precizează el, cu excepţia relaţiilor sexuale din cadrul căsătoriei, Biblia folosește pentru alte relaţii sexuale termenul grecesc de porneia.

Pastorul explică faptul că acesta reprezintă un termen generic pentru imoralitate, fie că este vorba de adulter, fie că este vorba despre sex premarital, referindu-se la orice relaţie sexuală consumată „în afara patului conjugal". Porneia, mai adaugă pastorul, este prezentată în Biblie ca fiind „o faptă a firii pământești" (Galateni 5:19), deci păcat. „Așadar, sexul înaintea căsătoriei este păcat în toată puterea cuvântului", afirmă Lloyd.

Lloyd argumentează că există două faţete la această problemă. „Există cupluri care se angajează doar în sex ocazional, fără a intenţiona vreo relaţie, ci doar bucurându-se unul de altul pentru moment, generând plăcere unul altuia și… asta-i tot. «Ne mai vedem!» sau, mai degrabă «N-o să ne mai vedem niciodată!» Și mai există cupluri stabile, în care cei doi ţin unul la celălalt, s-ar putea chiar să se căsătorească într-o zi, și vor deja să se bucure de acest lucru."

„În ambele cazuri, continuă pastorul, problema este lipsa auto-controlului. Unul din cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi construi o căsnicie puternică e exercitarea stăpânirii de sine, pentru că ceea ce am descoperit eu în 30 de ani de slujire pastorală e că dacă nu Îi ești credincios lui Dumnezeu înainte de căsătorie vei semăna seminţele necredincioșiei în căsnicie. […] Ţi se pare că o dată căsătorit, nu vei mai fi ispitit, pentru că vă veţi bucura unul de altul. Realitatea e însă că ochii bărbaţilor nu sunt niciodată satifăcuţi. Și dacă I-ai fost necredincios lui Dumnezeu înainte de căsătorie, vei fi foarte ușor ispitit și e posibil chiar să cedezi ispitei atunci când vei fi flatat de o femeie de la locul de muncă, sau de o prietenă".

În ce privește relaţiile ocazionale, Lloyd afirmă că Biblia spune că atunci când un bărbat și o femeie se unesc, devin un singur trup. „Există o continuă ruptură a sufletelor atunci când ai o relaţie, și încă una, și încă una…"

În încheiere, pastorul afirmă: „Cred că Biblia e destul de clară cu privire la păcatul sexual – ce produce, cât de devastator este. […] Cel mai bun lucru pe care-l poţi face e să te ţii departe de orice îţi stimulează dorinţele sexuale, să îţi concentrezi energiile pe lucruri productive, iar apoi, când te vei căsători, vei vedea că ai construit o fundaţie solidă – și vei avea o relaţie grozavă, pentru că L-ai onorat pe Dumnezeu prin modul în care ai intrat în acea relaţie".