SUA: Tot mai multe femei câştigă mai bine decât bărbaţii lor

156

Aproximativ 40% dintre mamele din SUA sunt stâlpul financiar de bază în familie, câştigând mai mulţi bani decât bărbaţii cu care sunt căsătoriţi, subliniază un studiu realizat de compania Pew Research Center, citat de Associated Press.

Mamele au devenit principalii susţinători financiari ai familiei în aproximativ 13,7 milioane de gospodării din SUA în care există copii sub 18 ani. Dintre acestea, 37% reprezintă familii în care părinţii sunt căsătoriţi, iar în 63% din cazuri este vorba de o mamă singură. Creşterea importanţei rolului femeii în susţinerea financiară a familiei este semnificativă atât în cazul cuplurilor căsătorite, dar şi în cazul mamelor singure.

Cercetarea a arătat că aproximativ 79% dintre americanii intervievaţi au respins ideea de întoarcere a femeii la rolul său tradiţional, în timp ce doar 21% dintre aceştia consideră că mamele care au copii mici şi care nu lucrează de acasă au un impact pozitiv asupra societăţii. În schimb, 3 din 4 adulţi chestionaţi consideră că această creştere a numărului de mame care lucrează îngreunează procesul de creştere a copiilor.

„Rolul mamelor s-a schimbat, rata căsătoriilor a scăzut – conceptul de familie arată mult mai diferit decât era în trecut", notează Kim Parker, director asociat cu Pew Social & Demographic Trends Project. Numărul tot mai mare de mame care lucrează scoate în evidenţă atât faptul că tot mai multe femei încearcă să împace viaţa de familie cu munca, dar şi că acestea aduc contribuţii însemnate în gospodărie, a adăugat Parker.

Tendinţa este, în mare parte, determinată de schimbările demografice pe termen lung, care includ rata mai mare de educaţie şi participare pe piaţa forţei de muncă. La acestea se adaugă schimbările economice, care au determinat disponibilizarea angajaţilor de sex masculin din sectoare precum construcţii sau industria de prelucrare care aducea venituri mari. Fenomenul a contribuit la creşterea câştigurilor relative ale femeilor căsătorite, chiar şi în cazul celor aflate pe poziţii de nivel mediu, precum profesori sau asistente medicale.

Studiul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1.003 adulţi. Alte detalii care au reieşit din cercetare au arătat că 45% dintre femei cred că le este mai bine copiilor dacă mama stă acasă, în timp ce 57% dintre bărbaţi împărtăşesc această opinie. În schimb, 38% dintre femei şi doar 29% dintre bărbaţi consideră că munca mamei nu îl afectează pe copil. De asemenea, numărul femeilor cu mai multe studii decât bărbaţii lor este în creştere, atingând 23% în 2011, spre deosebire de doar 7% în 1960.