Sfârșit tragic pentru o tânără „prinsă într-o lume digitală toxică”

321

Tallulah Wilson era o tânără de 15 ani, frumoasă și talentată, care ar fi putut să urmeze cursurile Școlii Regale de Balet din Londra. A ales însă să pună capăt speranţelor care prevesteau un viitor luminos, pășind în faţa unui tren.

„Surorile ei și cu mine am încercat totul pentru a o proteja, dar se adâncise într-o lume de coșmar. Era prinsă într-un lume digitală toxică, încât în ultimele săptămâni nimic din ce vorbeam cu ea nu mai conta. Nu mai ajungea la ea", povestește acum mama ei, într-o încercare disperată de a-i avertiza pe alţi părinţi cu privire la puterea de influenţă a internetului asupra copiilor.

Este ușor să ne închipuim că părintele a greșit undeva, că tot ce a putut să facă nu a fost îndeajuns, însă nicio relaţie dintre un părinte și un copil nu se compară cu alta. Relaţiile pot degenera foarte ușor, iar când influenţa prietenilor este foarte mare, această relaţie ajunge câteodată să fie și imposibil de recuperat.

„Mama ei este un părinte normal, iubitor, care avea conflicte cu fiica ei", au conchis cei care s-au ocupat de caz. Sarah Wilson este ca orice alt părinte, care a încercat să își protejeze fata, apelând la ajutorul profesioniștilor de la școală și din sectorul sănătăţii, scrie Independent.

Se pare că un psihiatru o diagonsticase cu depresie severă în mai 2012, cu doar câteva luni înainte de moartea ei. În ultimpul timp însă păruse să se simtă mai bine și chiar ratase câteva întâlniri cu psihiatrul, chiar cu câteva zile înainte de a lua decizia finală.

Conform BBC, Tallulah nu prea se înţelegea cu colegele de la școală și își crease un alter ego, un personaj dependent de cocaină, prin intermediul căruia evada din realitate. În urma anchetei care s-a încheiat recent, se pare că tânăra se refugia în lumea internetului, unde posta poze în care se rănea singură, în special pe Tumblr.

„Tallulah a intrat într-o lume în care graniţele dintre realitate și fantezie dispar ușor. Este coșmarul fiecărui părinte", declara mama ei, care, după ce a aflat ce face, i-a închis contul de pe Tumblr. Asta a cauzat o ceartă între cele două, iar, câteva zile mai târziu, tânăra s-a sinucis.

Acum, Sarah Wilson mărturisește că a fost șocată să vadă cât de simplu este pentru orice adolescent să acceseze online bloguri și site-uri dedicate sinuciderii și automutilării. Ea le-a cerut public companiilor care investesc în publicitate pe site-uri care permit asemenea conţinut să își retragă sprijinul.

În acestă categoria intră și cunoscutul site de socializare Tumblr, unde tânăra își petrecea cea mai mare parte a timpului online. Cei de la Tumblr și-au prezentat condoleanţele și au declarat că lucrează la îmbunătăţirea sistemului de urmărire și penalizare a conţinutului de acest gen.

După ce ancheta s-a încheiat, a putut fi trasă și următoarea concluzie: „Acest caz a scos în evidenţă importanţa vieţii online pentru cei tineri. Cu toţii avem responsabilitatea să înţelegem mai bine acest fenomen, o provocare mai ales pentru educatorii și profesioniștii din domeniul sănătăţii", citează BBC.