America iese din topul 10 al ţărilor cu cea mai mare libertate economică

112

După şapte ani de continuu declin economic, America nu se mai încadrează în topul celor 10 ţări cu cea mai mare libertate economică din lume, ceea ce presupune consecinţe grave pentru naţiune.

În timp ce unele ţări se plasează pe primele locuri în clasamentul libertăţii economice, datorită creşterii economice, a gradului de prosperitate pe termen lung şi progresului social, altele îşi pierd locul din cauza riscului de stagnare economică, a creşterii şomajului şi a înrăutăţirii condiţiilor sociale. În acest context, SUA şi-au pierdut locul printre primele 10 ţări cu cea mai puternică libertate economică şi în prezent ocupă poziţia 12, după ţări precum Insulele Mauritiuus, Irlanda şi Danemarca, notează business.time.com.

SUA au experimentat cel mai îndelungat declin economic provocat, printre altele, de restrângerea drepturilor de proprietate, de creşterea cheltuielilor guvernamentale şi de scăderea gradului de libertate faţă de corupţie. Din anul 2009, de când a început mandatul Obama, cheltuielile pentru respectarea reglementărilor federale au crescut cu peste 60 de miliarde de dolari; cheltuielile guvernamentale reprezintă mai bine de 43% din PIB, iar datoria publică este egală cu PIB-ul naţional. În ciuda acestei situaţii, Obama continuă cu măsurile de austeritate, impunând constrângeri în economie, finanţe, energie şi sănătate publică.

Potrivit acestor date, care reies din Indexul Libertăţii Economice pe 2014, dat publicităţii de către Heritage Foundation şi Wall Street Journal, libertatea economică a atins cote record la nivel mondial. În ultimii 20 de ani, indexul a analizat angajamentul ţărilor lumii faţă de principiile libertăţii economice, pe o scară de 0 la 100, în funcţie de anumite criterii, precum politica fiscală şi drepturile de proprietate.

În ultimul an, 114 ţări au reuşit să-şi mărească gradul de libertate economică, iar 43 dintre acestea au atins cel mai înalt grad din istoria indexului. Astfel, Hong Kong, Singapore, Australia, Elveţia, Noua Zeelandă şi Canada se află pe primele locuri în clasament. Insulele Mauritius se remarcă printre ţările africane şi Chile printre cele din America Latină, îmbunătăţindu-şi poziţia, faţă de alţi ani.

În Europa, 18 ţări, printre care Germania, Suedia, Georgia şi Polonia au obţinut rezultate mai bune în ceea ce priveşte libertatea economică comparativ cu cele din trecut. În schimb, Grecia, Italia, Franţa, Cipru şi Regatul Unit au obţinut un scor mai mic faţă de anii trecuţi.

Scorul înregistrat de România este cu 0,4 puncte mai mare decât cel înregistrat anul trecut, creştere datorată „micilor progrese făcute în domeniile libertăţilor monetare, libertăţilor comerciale şi îndepărtării corupţiei", potrivit autorilor raportului. Astfel, România se plasează pe locul 62, dar este a 29-a dintre cele 43 de ţări din Europa. De la primul index, realizat acum 20 de ani, scorul României s-a îmbunătăţit cu 23 de puncte, plasând-o pe poziţia a opta în clasamentul celor mai rapide creşteri economice. Potrivit experţilor Heritage Foundation, „reformele instituţionale mai accentuate, legate în special de eradicarea corupţiei şi de asigurarea independenţei justiţiei, rămân esenţiale pentru asigurarea unui trend ascendant al României către o economie profund sănătoasă, care să asigure creştere economică."