Inimile europenilor, ameninţate de poluare

78

Consecinţele grave ale expunerii pe termen lung la aerul poluat asupra sănătăţii inimii rămân valabile chiar și în regiunile unde nivelul de poluare nu depășește limitele impuse de Uniunea Europeană, avertizează autorii unui studiu publicat în British Medical Journal.

Studiul a analizat datele a peste 100.000 de persoane din cinci ţări: Germania, Suedia, Italia, Danemarca și Finlanda. Nici unul dintre voluntari nu suferea de boli cardiovasculare. Participanţii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 11,5 ani, iar în acest interval, peste 5.000 dintre ei au experimentat probleme coronariene.

În urma demersului, experţii au descoperit că o creștere de numai 5 micrograme per metru cub de particule cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri (PM2.5) a condus la creșterea cu 13% a pericolului de experimentare a unui episod cardiovascular (precum un infarct miocardic sau angina pectorală). Totodată, pericolul a crescut cu 12 procente în cazul ridicării nivelului particulelor PM10 cu 10 micorgrame per metru cub.

Concluzia a rezultat după ce au fost luaţi în calcul factori de risc precum fumatul, statutul socioeconomic sau prezenţa altor boli, precizează autorul studiului, prof. Michael Brauer, de la University of British Columbia. Asocierea dintre poluarea aerului și riscul dezvoltării bolilor cardiace a rămas valabilă chiar și în cazul respectării normelor impuse de UE privind limitele concentraţiei PM2.5 și PM10. Normele Uniunii Europene impun limitarea nivelurilor PM2.5 și PM 10 la o concentraţie de 25, respectiv 40 de micrograme per metru cub.

„Rezultatele noastre arată că expunerea la particulele de materie presupune un risc semnificativ pentru sănătate – și chiar un risc mult mai mare decât se credea înainte. Efectele adverse asupra sănătăţii care au apărut la nivelurile de expunere sub limitele impuse sunt alarmante. În concluzie, studiul sprijină cererile de reducere a acestor limite", a declarat coordonatoarea studiului, prof. Annette Peters, de la Institutul de Epidemiologie II al Helmholtz Zentrum München.

Prof. David Coggon, de la Universitatea din Southampton, care nu a luat parte la cercetare, este însă de părere că rezultatele obţinute în urma studiului „nu dovedesc că există riscuri importante pentru sănătate pe fondul limitelor de expunere sub standardele actuale", citează BBC. Fără a diminua importanţa dovezilor aduse cu privire la asocierea dintre poluare și incidenţa bolilor cardiace, el argumentează că „diferenţele de risc observate ar putea fi un efect pe termen lung al expunerii în trecut, atunci când nivelul poluării era mai ridicat".

Recent, un alt studiu, publicat în The Lancet, sublinia necesitatea înăspririi standardelor UE privind poluarea aerului. Potrivit experţilor, actualele limite impuse în acest sens pun în pericol sănătatea și viaţa oamenilor și nu înlătură riscul dezvoltării unor boli ce pot provoca decesul.