Și-a transformat tema pentru școală într-un proiect caritabil în Africa

61

La doar 9 ani, micuţa Martha Payne, din Marea Britanie, se poate lăuda cu un succes online de invidiat. Cu un blog și cu multă perseverenţă, ea a reușit să transforme un proiect pentru școală, într-un veritabil fenomen web, în doar șase săptămâni.

Blogul Marthei – NeverSeconds („niciodată o a doua porţie”) – a început ca un exerciţiu de scris, făcut pentru școală și a devenit o modalitate de a strânge bani pentru un proiect social în Africa.

Martha postează pe blog fotografii ale măncării pe care o primea la cantina școlii, împreună cu o evaluare critică a meniului. Food-o-metrul Marthei pune o notă meniului, per ansamblu, număra „gurile" de mâncare cuprinse de meniu, pune o notă pentru aportul la sănătate al acestuia, notează preţul și numără chiar firele de păr găsite în mâncare. Din fericire, toate mesele evaluate de ea au avut mereu „0" la această ultimă categorie.

De când s-a lansat, blogul Marthei a fost urmărit de 3 milioane de oameni din întreaga lume. Cititorii i-au trimis, la rândul lor, fotografii cu mâncarea de la ei de la școală, împreună cu evaluările lor.

Succesul de care s-a bucurat proiectul micuţei le-a displăcut însă membrilor consiliului local, care au fost deranjaţi mai ales de fotografiile postate, relatează USA Today. În plus, publicitatea de care blogul a beneficiat din partea presei i-a speriat pe angajaţii de la cantină. Într-o postare recentă Martha povestea că a directorul școlii i-a interzis, în mod personal, să mai facă poze mâncării, după un titlu supărător care apăruse într-un ziar.

La scurt timp după, șeful consiliului local, Roddy McCuish a cerut celorlalţi politicieni să fie totuși rezonabili. „Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să persecutăm o fetiţă de 9 ani," a declarat el pentru BBC.

Povestea Marthei este una cu happy-end. Blogul continuă să funcţioneze, iar cititorii lui au strâns nu mai puţin de 71.000 de dolari pentru campana „Mary's Meal” menită să utileze și să întreţină cantina unei școli din Malawi (Africa).