Jocul tronurilor la summitul G20

39

Liderii celor mai importante 20 de ţări din lume s-au întâlnit în Los Cabos (Mexic) în cadrul celui de-al şaptelea summit G20, pentru a discuta despre măsurile de redresare a economiei. Însă la finalul summitului se poate concluziona că fiecare a venit în gând cu agenda proprie, ceea ce a creat mai multe neînţelegeri, în ciuda vorbelor de unitate.

Statele zonei euro au venit la summit pentru a se angaja în faţa celor 20 să lucreze în favoarea unei uniuni bancare, sperând că vestea va fi întâmpinată de susţinere şi aprobare generală.

Susţinerea au primit-o, dar nu fără o doză exagerată de presiune din partea partenerilor lor, care le reproşează că nu fac suficient pentru a soluţiona criza datoriilor.

Canada a solicitat printr-un comunicat statelor europene necesitatea unor acţiuni ferme. Şi preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, care conduce cea mai mare economie din regiunea Asiei de Sud Est, a spus că doreşte un mesaj clar din partea Europei.

Preşedintele american i-a îndemnat pe liderii europeni în mai multe rânduri să facă mai mult şi să adopte măsuri care să favorizeze creşterea economică pe continentul european.

Ca răspuns, președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a apărat Europa, amintind că „nu este singura responsabilă de problemele actuale din lume". Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reacţionat şi mai dur declarând că statele europene nu au venit la summit pentru a primi lecţii de democraţie sau de economie. Barroso a mai subliniat că originile crizei nu sunt în Europa, ci în America de Nord. Timp de o oră, cei doi lideri europeni au dat asigurări asupra „voinţei" europene de a acţiona cât mai rapid în privinţa unei mai mari integrări bancare, europene, bugetare și politice.

După schimbul de replici la nivel înalt, întâlnirea prevăzută luni seara între preşedintele american Barack Obama şi liderii europeni ai ţărilor membre G20 a fost anulată.

A doua zi, preşedintele Obama a dat glas încrederii pe care o are în capacitatea liderilor europeni de a învinge criza datoriilor pe cont propriu, indicând că SUA au destule probleme economice şi că nu vor oferi ajutor financiar Europei, chiar cu riscul contaminării.

Analiştii au remarcat că declaraţiile lui Obama au avut scopul de a calma electoratul de acasă care trebuie să îşi aleagă noul preşedinte în luna noiembrie. Economia Statelor Unite dă semne de revenire, piaţa imobiliară părând să se vindece, de aceea există un sentiment general de frică de contaminare de la europeni. Aspectele economice sunt de o deosebită importanţă pentru Obama, având în vedere că Mitt Romeny, contracandidatul său, şi-a axat toată campania pe starea economică a SUA.

Rusia şi China au fost prezente la summit doar pentru a-şi reafirma susţinerea faţă de regimul Assad din Siria. Problema a fost discutată în conversaţii bilaterale, Obama întâlnindu-se separat cu liderii Rusiei şi Chinei.

Preşedintele american a declarat marţi că deşi Rusia şi China sunt conştiente de riscul războiului civil în Siria, nu aderă încă la un plan internaţional pentru înlăturarea preşedintelui Assad, transmite AFP.

În ceea ce priveşte Grecia, liderii G20 şi-au exprimat uşurarea după victoria dreptei conservatoare în alegerile legislative de duminică, şi aşteaptă să discute despre al doilea plan de salvare a ţării după ce se formează noul guvern. Acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede, deoarece Grecia va rămâne fără bani la începutul lunii iulie.

Cât despre Spania, liderii G20 i-au cerut să formuleze rapid cererea de ajutor pentru bănci şi să contribuie la rezolvarea crizei din zona euro, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel. Liderii zonei euro au aprobat recent Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea şi restructurarea băncilor.

Planul pentru crearea unei uniuni bugetare va fi discutat mai pe îndelete a summitul Consiliului European din 28-29 iunie, când preşedintele Consiliului European, şeful Băncii Centrale Europene, şeful Eurogrupului şi preşedintele Comisiei Europene sunt aşteptaţi să prezinte propuneri concrete de integrare a zonei euro.