Apa din toaletă e mai curată decât gheaţa din băuturile a şase restaurante britanice

382

Restaurantele McDonald's, Burger King, KFC, Starbucks, Cafe Rouge şi Nandos din Marea Britanie folosesc gheaţă care conţine mai multe bacterii decât apa din vasul de toaletă, arată o anchetă realizată de The Mail on Sunday, informează Daily Mail.

La cercetare au fost incluse 10 lanţuri de restaurante din Basingstoke, Hampshire (Marea Britanie). Pentru experiment au fost folosite mostre de gheaţă în pungi sterile şi mostre de apă colectate din toaletele restaurantelor de un specialist acreditat în domeniul sănătăţii mediului. Toate acestea au fost transportate în frigider spre a fi testate în laboratorul Microtech Services Wessex din Bournemouth, Dorse.

În urma rezultatelor, experţii au observat că gheaţa din restaurantele McDonald's, KFC şi Nando prezentau o contaminare cu bacterii cauzată de lipsa curăţării maşinilor de făcut gheaţă, în timp ce, în cazul restaurantului Burger King, contaminarea era provocată de lipsa igienei angajaţilor, tradusă prin nespălarea mâinilor.

Dr. Melody Greenwood, fostul director de laborator al Agenţiei britanice de Protecţie a Sănătăţii susţine că această anchetă trebuie privită ca un semnal de alarmă asupra necesităţii instruirii personalului cu privire la manevrarea gheţii în restaurante. Chiar dacă este rece, gheaţa poate prezenta bacterii, ca de exemplu E.coli care pot supravieţui în maşinile de făcut gheaţă, adaugă aceasta.

Reacţiile oficiale din partea restaurantelor nu au întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt al Burger King a declarat că vor demara investigaţii pentru a lămuri situaţia, iar reprezentantul francizei care operează KFC susţine că au recalificat personalul în legătură cu procedurile pentru a evita astfel de incidente. Cei de la Starbucks spun că gheaţa a fost contaminată neintenţionat în momentul deschiderii pungilor sterile de către membrii personalului, cu toate că un alt reprezentant afirmă că „măsurătorile confirmă că a fost contaminată înainte de a fi testată". Purtătorul de cuvânt al McDonald's declară că gheaţa prezintă un nivel acceptabil de bacterii pentru siguranţa consumatorilor. În acelaşi timp, cei de la Nando contestă rezultatele anchetei.

Datele prelevate din analiza realizată de laboratorul britanic acreditat guvernamental arată că gheaţa testată nu prezintă riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, patru din cele 10 restaurante supuse experimentului ar trebui considerate „risc pentru igienă" din cauza nivelului ridicat de bacterii conţinut, susţin experţii.