Cum ne-au schimbat reţelele sociale creierul

827

Facebook, Instagram, Twitter, Google +, LinkedIn și celelalte reţele sociale pe care am ajuns să le folosim zilnic ne-au influenţat profund și fără să ne dăm seama multe aspecte ale vieţii, inclusiv modul în care funcţionează creierul, dar și sănătatea mentală.

„Nu e nimic greșit în legătură cu social media, dar dacă înlocuiește timpul interacţiunilor faţă în faţă, asta ar putea fi o mare problemă”, declara dr. Dan Siegel, profesor de psihiatrie la UCLA, pentru Business Insider. Asta deoarece comunicarea pe reţelele sociale este lipsită de semnale nonverbale. Aceasta folosește în general comunicarea prin text, care activează în principal emisfera stângă a creierului, centrul logicii și al raţiunii. În contrast, datorită influenţei limbajului nonverbal, conversaţiile faţă în faţă stimulează emisfera dreaptă a creierului, care are rol în crearea emoţiilor.

„Din punct de vedere al emisferelor cerebrale, sunt foarte îngrijorat că, dacă social media, e-mailul, mesajele de tip text nu îi fac pe oameni să petreacă mai mult timp faţă în faţă sau nu îi pun în legătură cu ce se întâmplă în interiorul lor, atunci noua generaţie va fi mult mai obișnuită cu un nivel mai superficial de a experimenta lumea”, punctează dr. Siegel.

Reţelele sociale ne determină să fim mai narcisiști, iar acest lucru are consecinţe la nivelul creierului. Atunci când vorbim despre noi înșine, în creierul nostru sunt activate anumite regiuni asociate cu recompensa și responsabile de eliberarea dopaminei, hormonul fericirii, arată rezultatele unei metaanalize efectuate de experţii de la Harvard. Dacă într-o conversaţie faţă în faţă ajungem să petrecem circa 30-40% din timp vorbind despre noi, în social media acest procent ajunge la 80%, după cum au observat cercetătorii de la Universitatea Rutgers, după ce au analizat mai bine de 3.000 de mesaje publicate de peste 350 de utilizatori ai reţelei Twitter.

„Aceeași parte a creierului responsabilă de simţămintele de motivaţie, dragoste și plăcere este stimulată de utilizarea platformelor social media și efectul e chiar mai puternic atunci când știi că ai un public pentru ceea ce postezi”, explică, pe marginea acestor concluzii, cercetătorii Greg Brown și Mithcel Moffitt, fondatorii portalului ASAP Science, care nu au fost implicaţi în studiu.

Social media a dat naștere inclusiv unui sindrom care afectează puternic sănătatea mintală. Este vorba de FOMO (Fear Of Missing Out) sau teama că ratezi oportunităţi importante sau că ceilalţi trăiesc momente și evenimente interesante, la care tu nu participi. Fenomenul este extrem de răspândit. Circa 72% dintre adulţii de 18-33 de ani, în special bărbaţi, au trăit această frică de a rămâne pe dinafară, potrivit unui studiu efectuat de JWT Intelligence.

În plus, reţelele de socializare, în special Facebook, pot cauza invidie, nefericire și sentimente de singurătate, au observat cercetătorii de la Universităţile Humboldt și Darmstadt. Asta pentru că navigarea pe reţelele sociale, printre pozele de la petreceri și din vacanţă ale prietenilor, statusurile legate de avansarea în carieră, schimbarea jobului sau începutul unei noi relaţii pot declanșa emoţii negative la nivelul utilizatorului, care astfel poate constata că ceilalţi au o viaţă mai împlinită ca a lui. „Am fost surprinși de cât de mulţi oameni au trecut prin experienţe negative din cauza Facebook, pentru că invidia i-a făcut să se simtă singuri, frustraţi și furioși”, a declarat una dintre autoarele studiului, Hanna Krasnova, pentru Reuters.

Reţelele sociale nu au numai o influenţă negativă asupra creierului. Utilizatorii de Facebook care au o reţea mai mare de prieteni au și un nivel mai ridicat de materie gri în anumite regiuni ale creierului asociate cu memoria, răspunsul emoţional, orientarea, percepţia sau reperele sociale, arată concluziile unui studiu publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.  Cu toate acestea, experţii nu pot spune cu exactitate daca reţelele sociale sunt cele care influenţează volumul materiei cenușii în creier ori dacă persoanele cu un nivel mai mare de materie cenușie reușesc să clădească cercuri mai mari de prieteni.