10.000 de conturi de Facebook supravegheate de guvernele ţărilor din UE

206

Guvernele ţărilor membre Uniunii Europene au trimis către Facebook aproximativ 8.500 de cereri de informaţii privind 10.000 de utilizatori, doar în prima jumătate a anului, a declarat Richard Allan, directorul de politici publice pentru Facebook în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, scrie New York Times.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei audieri organizate de comisia pentru libertate civilă a Parlamentului European, desfășurată la începutul acestei săptămâni. În cadrul acestei întâlniri, Richard Allan a lansat un apel către guvernele de pretutindeni pentru a mări gradul de transparenţă și flexibilitate privind ordinele de securitate naţională la care trebuie să se conformeze Facebook, scrie sursa. El susţine că autorităţile care înaintează astfel de cereri ar trebui să „spună câte cereri au făcut în numele nostru".

Reprezentantul companiei a declarat că Facebook a răspuns solicitărilor care făceau referire la cazuri ce ameninţau siguranţa naţională, dar și în care viaţa indivizilor era în mare pericol (de exemplu, cazuri de răpiri de copii). În prezent, Facebook oferă informaţiile despre utilizatori gratuit guvernelor. Cu toate acestea, compania ia în calcul introducerea unei taxe în acest sens. Astfel, va putea fi evaluat modul în care banii influenţează „raţionalizarea cererilor de date făcute de guvern", punctează Allan.

În prima jumătate a acestui an, cele mai multe cereri de informaţii înaintate de guvernele din ţările UE către Facebook au venit din Marea Britanie, Germania, Italia și Franţa, potrivit Raportului Cererilor Globale ale Guvernelor. România a efectuat 16 astfel de solicitări, referitor la 36 de conturi, scrie România TV. Cele mai multe cereri au fost înaintate însă de Statele Unite, circa 12.000 de solicitări, cu privire la 21.000 de conturi, scrie NY Times.