Cu ce ne îmbrăcăm mâine. Expoziţia Futurotextiles

99

Pulovere din fibre de lapte, bluze care masoară ritmul cardiac, geci care măsoară temperatura corpului, tricouri autobronzante, halate care previn infecţiile, rochii care purifică aerul, toate acestea par să fie desprinse dintr-un film science-fiction. Cu toate astea, ele sunt mai reale decât ne-am putea imagina, chiar palpabile, și pot fi vizitate în cadrul Expoziţiei FUTUROTEXTILES, găzduită până pe 17 noiembrie de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pulovere din fibre de lapte, bluze ce masoară ritmul cardiac, geci care măsoară temperatura corpului, tricouri autobronzante, halate care previn infecţiile, rochii care purifică aerul, toate acestea par a fi desprinse dintr-un film science-fiction. Cu toate astea, ele sunt mai reale decât ne-am putea imagina, chiar palpabile, și pot fi vizitate în cadrul Expoziţiei FUTUROTEXTILES, găzduită până pe 17 noiembrie de Muzeul Naţional de Istorie a României.

Expoziţia face parte din proiectul „Futurotextiles", care a fost iniţiat în urma avântului cultural și tehnic al orașului Lille din Franţa, în 2004. Acest proiect propune o viziune diferită asupra textilelor, depășind creaţia artistică și aplicând știinţa. Astfel, vizitatorii au impresia că se află într-un film știinţifico-fantastic, plimbându-se printre textile precum: dantelă din rădăcini de căpșuni, perdele din fibră optică sau rochii din celuloză care cresc singure.

„Futurotextiles” este o expoziţie neobișnuită pentru ţara noastră nu doar prin obiectiv, ci și prin modul de prezentare. Ea este compusă din trei părţi. Prima este pedagogică, în care expozanţii explică textilele și originile acestora. A doua parte este cea știinţifică, în care este prezentată tehnologia folosită pentru obţinerea materialelor. În cele din urmă, este prezentată perspectiva artistică a acestor materiale.

„Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducţie, apretare şi microîncapsulare, cu proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale, de exemplu, își pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice", spune Caroline David, curatorul expoziţiei, citată de Jurnalul.

Expoziţia și-a deschis porţile pe 15 octombrie și mai este deschisă până pe 17 noiembrie. Biletul de intrare costă 8 lei, iar copii sub 18 ani au intrarea gratuită.