Ar putea deveni Facebook o tehnică eficientă de recunoaștere facială?

16

Deși gradul de acurateţe al actualelor metode de recunoaștere facială a ajuns până la 95%, unii experţi sunt de părere că nu este suficient pentru a descoperi identitatea individului. Însă Facebook ar putea contribui la creșterea acurateţei tehnicii datorită bazei impresionante de date pe care a construit-o.

Deși au fost înregistrate progrese semnificative în identificarea facială bazată pe compararea a două fotografii, Neeraj Kumar, expert în viziune computerizată la Universitatea din Washington, atrage atenţia că metoda nu este la fel de eficientă atunci când compari o imagine cu mai multe fotografii asemănătoare, notează National Public Radio. „De fiecare dată când faci o comparaţie, există 5% șanse ca rezultatul să fie greșit", declară specialistul.

O altă problemă care poate îngreuna procesul de identificare facială este calitatea slabă a imaginilor furnizate de camerele de supraveghere, subliniază Manuel Cueva, șerif adjunct în Lons Angeles County, care se ocupă cu pregătirea ofiţerilor în utilizarea sistemelor de recunoaștere facială. Astfel, schiţarea unui zâmbet, unghiurile în care sunt amplasate camerele și chiar umbrele pot nărui demersul. La această limitare se adaugă și situaţia în care compararea se face cu ajutorul unei baze de date cu fotografii limitată. Cueva afirmă că dacă persoana, a cărei fotografie este comparată cu cele din baza de date a poliţiei din LA County, nu a fost arestată în această regiune, șansele de a alătura un nume imaginii sunt nule.

Însă reţeaua de socializare Facebook a adunat cea mai vastă bază de date biometrice din lume, însumând peste 1 miliard de utilizatori, potrivit statisticilor citate de Statistic Brain. Userii reţelei încarcă de bună voie poze în care apar atât ei, cât și alte persoane pe care le pot eticheta apoi, creând o legătură către profilele lor personale, atrage atenţia Amie Stepanovich, directorul proiectului de supraveghere internă la Centrul pentru Intimiatea Informaţiilor Electronice din Washington. Pe lângă faptul că această practică îmbogăţește baza de date, totodată crește acurateţea sistemului de recunoaștere facială datorită faptului că sunt adunate mai multe variante ale chipului unui individ.

Stepanovich atrage atenţia asupra posibilităţii ca informaţiile colectate de reţelele de socializare să fie oferite la cerere guvernului. Cu toate acestea, Kumar este de părere că numărul pozelor de pe Facebook este mult prea mare pentru ca cineva să folosească aceste date în scopul recunoașterii faciale.