Cum distruge Facebook relaţiile romantice

2131

Navigarea pe reţelele de socializare reprezintă un motiv de despărţire sau chiar de divorţ pentru cuplurile de toate vârstele, arată un studiu american citat de Daily Mail.

Cercetarea întreprinsă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri a analizat răspunsurile utilizatorilor Facebook cu vârste cuprinse între 18 şi 82 de ani, cu privire la perioada de timp în care foloseau reţeaua socială şi cât de des au apărut motive de ceartă legate de acest obicei între ei şi foştii sau actualii parteneri.

Astfel, cercetătorii au putut observa că folosirea excesivă a reţelelor de socializare are potenţialul de a crea conflicte în cuplu, din cauza geloziei născute din verificarea activităţii partenerului sau pe fondul reluării legăturii cu un fost iubit sau fostă iubită.

Coordonatorul studiului, dr. Russel Clayton susţine că studii anterioare au arătat cum cei care folosesc excesiv reţeaua socială Facebook au tendinţa de a monitoriza mai atent profilul partenerului, iar acest lucru ar putea conduce la apariţia geloziei şi, deci, și a conflictelor. Actualul studiu arată că utilizatorii care folosesc frecvent Facebook au tendinţa de se „conecta” mult mai uşor cu alţi useri, inclusiv cu foşti parteneri. O astfel de situaţie, spune dr. Clayton, poate conduce la „înșelare emoţională şi fizică”.

Cele mai expuse riscului de despărţire sunt cuplurile a căror relaţie durează de mai puţin de trei ani, susţine cercetătorul, de aceea partenerii ar trebui să folosească mai rar această reţea socială. În schimb, cei aflaţi în relaţii de mai mult de trei ani nu sunt la fel de expuşi riscului de despărţire din cauza Facebook, fie pentru că nu folosesc prea des această reţea, fie pentru că relaţia lor a ajuns la un grad mai înalt de maturitate, sugerează omul de ştiinţă.