De unde știe Facebook dacă relaţia ta romantică va rezista

1514

Experţii de la Facebook Data Science au descoperit care e cel mai important element ce poate prezice cât va rezista relaţia romantică dintre doi utilizatori. În plus, ei au observat și care sunt lunile anului în care este cel mai mai probabil ca un cuplu să se despartă.

Durata relaţiei este „de departe cel mai important aspect” care poate arăta dacă și cât va rezista relaţia romantică, scrie cercetătorul Bogdan State de la Facebook.

Mai exact, concluziile studiului au arătat că „circa jumătate dintre toate relaţiile care au supravieţuit trei luni au multe șanse de a rezista și în următorii patru ani sau mai mult”. Acest fenomen poate fi explicat de circumstanţele, evenimentele și experienţele prin care partenerii cuplului trec în primele luni ale relaţiei și care le demonstrează dacă sunt sau nu compatibili.

Experţii au observat și un „trend sezonier al despărţirilor”. În lunile mai, iunie și iulie au fost înregistrate cele mai multe destrămări ale cuplurilor.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat datele utilizatorilor Facebook din SUA care aveau cel puţin 23 de ani și care au început o relaţie în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2010 și care au făcut publică această informaţie pe reţeaua socială. La studiu au fost incluși doar acei useri care au format un cuplu timp de cel puţin trei luni și care nu erau căsătoriţi cu partenerul. Experţii punctează că rezultatele nu se aplică tuturor relaţiilor romantice. „Multe relaţii se sfârșesc în prima sau a doua lună, iar acest efect nu este captat în analiza noastră, care este preocupată de relaţiile de lungă durată”, scrie State.

Anul trecut, experţii Facebook, alături de cercetătorii de la Universitatea Cornell, au descoperit o altă metodă prin care pot prezice dacă o relaţie romantică se va destrăma, folosind reţeaua socială. Concluziile au fost emise pe baza unui algoritm care măsoară cât de conectaţi sunt pe Facebook prietenii comuni ai partenerilor. Astfel, ei au observat că atunci când există o conexiune puternică între prietenii comuni ai partenerilor aflaţi într-o relaţie, cuplul are un risc mai mare de a se despărţi. Dacă prietenii comuni sunt mai puţin conectaţi, atunci cuplul are mai multe șanse de a rămâne împreună.