De ziua lui, mama i-a făcut cadou 1 milion de like-uri

388

Ziua de naștere a unui băieţel care tocmai se pregătea să împlinească 11 ani urma să fie la fel de deprimantă ca în anii anteriori. Băiatul suferă de o dizabilitate asemănătoare sindromului Asperger și îi este greu să socializeze. Într-o manieră cât se poate de ingenioasă, mama lui a reușit să obţină pentru Colin peste 1,8 milioane de aprecieri. În doar 10 zile.

Colin, un american cu manifestări autiste, era sigur că va rata și sărbătorirea celui de al 11-lea an de viaţă pentru că nu avea niciun prieten! Băiatul era discriminat de colegii săi, aceștia râzând adeseori de el. Mama lui, Jennifer, explică situaţia deloc de invidiat în care se găsește copilul ei: „Nu are abilităţi de socializare și deseori are probleme la școală, iar restul copiilor nu îl plac. […] Mănâncă singur la masă în fiecare zi pentru că nimeni nu îl lasă să stea cu el. Decât să-i oblige să stea cu el, Colin preferă să fie singur", citează BCN.

Colin a fost diagnosticat cu probleme senzoriale, asemănătoare cu autismul sau cu sindromul Asperger. Acesta se caracterizează printr-o tulburare a dezvoltării, în care individul afectat are dificultăţi în înţelegerea modalităţilor de interacţiune socială, din cauza unei concentrări anormale asupra propriei persoane.

Îndurerată de suferinţa lui Colin, ca urmare a izolării sale sociale, mama i-a făcut o pagină de Facebook, unde oricine dorea să îi fie prieten îi putea da un simplu „Like". Chiar de ziua lui de naștere. Jennifer spera să poată aduna câteva zeci de aprecieri, de la rude și de la cei mai apropiaţi familiei. Pentru a face ca acest demers să se bucure de succes, a scris pe pagina respectivă: „Am creat această pagină pentru uimitorul, minunatul și încercatul meu fiu, care este pe cale să facă 11 ani. Din cauza problemelor lui Colin, abilitatea de a socializa nu este deloc simplă pentru el și de multe ori se manifestă necontrolat la școală, iar copiii nu îl plac. Deci, m-am gândit, dacă aș putea crea o pagină unde oamenii să îi trimită gânduri pozitive și cuvinte încurajatoare, atunci ar fi cea mai bună petrecere aniversară."

Cele 1,8 milioane de like-uri au venit pe neașteptate, determinând-o pe Jennifer să pregătească și o căsuţă poștală, unde doritorii îi puteau trimite lui Colin o felicitare de ziua lui.

Prietenii virtuali sunt mai ușor de găsit decât cei reali. Aceasta ar putea fi concluzia fericitei situaţii pe care o trăiesc Colin și mama sa. Influenţa pe care o are reţeaua de socializare în reconfigurarea existenţei și experienţei umane este incontestabilă.

Chiar și Papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat reţelele de socializare online. Același lucru l-a făcut mult mai recent Papa Francisc, care le-a recomandat catolicilor să fie „cetăţeni ai erei digitale", folosind internetul ca „un dar al lui Dumnezeu". În opinia Suveranului Pontif, solidaritatea este semnul prezenţei divine. Orientându-ne după aceste repere, „cazul Colin" ar putea fi considerat unul în care solidaritatea umană a atins cote nebănuite.

Și totuși o întrebare persistă și necesită un răspuns: De ce prietenii virtuali par a evidenţia un simţ de solidaritate mai consistent decât în lumea reală? Cât de „prieteni" pot fi consideraţi cei de dincolo de monitoare?

Ca orice relaţie, şi prietenia virtuală are limitele ei. Jurnalista Sanda Nicola, o utilizatoare de mare succes a reţelei de socializare, o consideră „o fereastră" către ceilalţi, care nu trebuie supraestimată. „Dacă tu îmi dai «Like» la fiecare bazaconie pe care o postez eu, asta nu te transformă în cea mai bună prietenă a mea şi nu-ţi dă dreptul să-mi ceri să fac ceva pentru tine", explică ea, pentru ziarul Adevărul.

Faptul că dincolo de like-uri se ascunde un vid relaţional poate ilustrat printr-un caz petrecut în Marea Britanie. Într-o zi de Crăciun, Simone Back, în vârstă de 42 de ani, a anunţat pe Facebook că a înghiţit pastile şi urmează să moară, luându-şi adio de la cei 1.082 de prieteni virtuali. Nu numai că n-a intervenit nimeni, dar unii chiar au acuzat-o că minte. La 17 ore după ce Simone Back a postat mesajul pe reţeaua socială, poliţiştii au spart uşa apartamentului în care locuia şi au găsit-o moartă, conform Daily Mail. „Dacă doar un singur prieten virtual ar fi părăsit calculatorul și s-ar fi dus până la casa ei, viaţa i-ar fi fost salvată", a spus una dintre prietenele reale ale lui Simone.

Generaţia iluziilor online

 

Cum ar putea fi explicată atitudinea de indiferenţă manifestată în mediul virtual? Specialiştii spun că utilizarea frecventă a reţelelor de socializare duce la deconectarea treptată de lumea reală. Confortul propriu este cel care contează. De aceea, vizualizarea propriilor fotografii postate pe pagina personală îi face pe oameni să se simtă mai bine, a relevat un studiu ce a concluzionat că majoritatea utilizatorilor contului de Facebook recurg la această metodă ca soluţie împotriva depresiei.

Pentru expertul Julie Peasgood, specialist în relaţii sociale, este evident că în loc să dărâme barierele, tehnologia îi izolează pe oameni. „Nu poţi îmbrăţișa un prieten de pe Facebook", spune Peasgood, sugerând limitele efectelor benefice ale socializării online. Practic, dincolo de „like"-uri s-ar putea să fie culese doar iluzii.

Nu ar trebui atunci să constituie o surpriză faptul că identificarea de noi prieteni în mediul virtual constituie o capcană. „Tinerii de 18 ani sunt la fel de singuri ca bătrânii de 80 de ani și doresc o reţea de prieteni online pentru că nu își mai pot face prieteni în modul tradiţional", e de părere Valery McConell, editor la publicaţia britanică de tineret Yours. Acesta este și motivul pentru care el descrie „generaţia Friends" ca o veritabilă „eroare".

Cu siguranţă, Colin se poate considera fericit. Cel puţin, în această etapă a vieţii lui. Aproape două milioane de prieteni noi nu sunt la îndemâna oricui. Mediul virtual i-a oferit o șansă de care viaţa reală l-a vitregit. Ce se va întâmpla atunci când infinitele like-uri nu vor mai veni? Când „prietenii" îl vor ignora și va constata că a rămas din nou singur? Sunt întrebări valabile pentru oricine și-a mutat existenţa în mediul virtual, așteptând de acolo frumuseţea uitată a vieţii. O frumuseţe, care, din nefericire, va fi mult prea amară.