Număr record de copii concepuţi in vitro, în SUA

165

Anul 2012, în SUA, a fost anul cu cei mai mulţi copii născuţi în urma concepţiei in vitro, atingând totodată cel mai mare procent din numărul total de naşteri din anii 1980, când a fost introdusă această metodă.

Potrivit raportului Society for Assisted Reproductive Technology (SART), prezentat ieri, 17 februarie, în anul 2012 s-au realizat 165.172 de proceduri de fertilizare in vitro (FIV), cu 2.000 mai multe decât în anul 2011. În urma acestora, s-au născut 61.740 de bebeluşi, ceea ce, dintr-un total de 3,9 milioane de bebeluşi născuţi în SUA în anul 2012, reprezintă un procent unic până în prezent, de peste 1,5%, notează foxnews.com.

Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată, folosită atunci când toate tratamentele şi procedurile clasice au eşuat sau în cazuri de infertilitate gravă. FIV constă în unirea unui ovul cu un spermatozoid în laborator, urmând ca embrionii să fie transferaţi în uter prin colul uterin pentru a începe sarcina.

Creşterea procentului de bebeluşi născuţi în urma fertilizării in vitro se poate datora faptului că femeile decid să devină mame la vârste din ce în ce mai târzii. Media de vârstă la care femeile devin mame pentru prima dată este în prezent de 26 de ani, pe când în anii 1970, spre exemplu, era de 21,4 ani.

Potrivit datelor anterioare ale SART, procentul reuşitei depinde de vârsta femeii, fiind de 10 ori mai mare în cazul celor sub 35 de ani, decât în cazul celor peste 42 de ani. Criticii acestei proceduri subliniază faptul că, deşi a crescut procentul naşterilor în urma fertilizării in vitro, în două treimi dintre încercări eşuează. O altă problemă pe care ei o menţionează este faptul că, în urma fertilizării in vitro, existau numeroase cazuri de naşteri de gemeni şi tripleţi, problemă parţial rezolvată de către experţii în domeniu.

Și în România este de așteptat ca numărul fertilizărilor in vitro să crească, dat fiind faptul că ocupă penultimul loc între ţările UE în ceea ce priveşte rata fertilităţii (număr de copii născuţi/femeie). La nivel naţional, media este de 1,25 copii/femeie, plasând ţara la mică distanţă de Ungaria, care se află pe ultimul loc în clasament, cu 1,23 copii/femeie. Rata de infertilitate, atât la bărbaţi, cât şi la femei, este în creştere din cauza creşterii incidenţei bolilor cu transmitere sexuală, a vârstei tot mai înaintate de concepţie şi a modificărilor de comportament social şi alimentar.