Facebook alimentează nemulţumirile adolescentelor faţă de propriul corp

13

Cu cât petrec mai mult timp navigând printre pozele de pe Facebook, cu atât adolescentele își formează o imagine deteriorată faţă de propriul corp, arată un studiu publicat în jurnalul Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

La cercetarea efectuată de experţii de la Universitatea Americană din Washington au participat 103 tinere de gimnaziu și liceu. Acestea au răspuns unui chestionar legat de timpul petrecut pe Facebook, activităţile pe reţeaua de socializare, nemulţumirile privind propria greutate, modul în care sunt influenţate de idealurile de frumuseţe promovate de media etc. Totodată, voluntarele au oferit câteva date demografice și legate de aspectul lor fizic (greutate și înălţime).

Evaluarea informaţiilor a arătat că 12 participante nu aveau profil pe reţeaua Facebook, iar alte 5 voluntare își accesau contul foarte rar sau deloc.

Experţii au observat că deteriorarea imaginii adolescentelor faţă de propriul corp a rezultat în urma activităţilor legate de fotografiile de pe Facebook. Printre aceste activităţi se numără publicarea unei fotografii, schimbarea pozei de profil, crearea unui album foto, etichetarea lor, vizualizarea fotografiilor prietenilor sau citirea comentariilor postate la fotografiile prietenilor. Petrecerea unui timp îndelungat folosind aceste funcţii Facebook a fost asociat cu nemulţumirile privind greutatea corporală, internalizarea modelelor de frumuseţe promovate de media, dorinţa de a deveni mai suplă și creșterea importanţei aspectului fizic.

Totodată, analiza comparativă a grupurilor de utilizatori și nonutilizatori Facebook a arătat că voluntarele din primul grup aveau tendinţa de a se compara mai des cu alte persoane pe baza criteriilor fizice, ori de a pune preţ mai mare pe aspectul exterior, în raport cu participantele încadrate în a doua grupă.

Prin deteriorarea imaginii cu privire la propriul corp, aceste funcţii legate de fotografii ale reţelelor de socializare ar putea expune adolescentele pericolului de dezvoltare a unor tulburări de alimentaţie. În acest sens, dr. Brenda K. Wiederhold, editorul-șef al jurnalului Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, subliniază importanţa identificării factorilor care acţionează asupra acestui „grup particular vulnerabil”, lucru care va permite dezvoltarea tratamentelor eficiente.