Facebook şi Apple pun în pericol libertatea pe internet

265

Cofondatorul Google, Sergey Brin, a avertizat într-un interviu pentru Guardian că internetul, sau, mai bine spus, libertatea de exprimarea pe internet, se află în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani, iar Facebook, Apple şi mai multe guverne din jurul lumii sunt responsabile pentru acest lucru.

 „Există forţe foarte puternice în toată lumea care s-au aliniat împotriva internetului. Acum sunt mai îngrijorat decât am fost în trecut. E înfricoşător”, a spus el pentru Guardian. Interviul cu cofondatorul Google face parte dintr-o campanie Guardian de intensificare a luptei împotriva cenzurii şi a controlului pe internet.

În opinia lui Brin, încercările guvernelor lumii de a controla cetăţenii, eforturile caselor de producţie de a opri piratarea prin acte legislative precum SOPA şi PIPA, dar şi controlul strict pe care Facebook şi Apple îl exercită în ceea ce priveşte programele care pot rula pe platformele lor sunt principalele pericole care ameninţă libertatea de exprimare pe internet.

Brin se declară foarte îngrijorat de soarta internetului în China, Iran şi Arabia Saudită, unde guvernele fac tot posibilul pentru a restricţiona accesul populaţiei în mediul online. Acum 5 ani nu ar fi crezut că vreo ţară poate să restricţioneze accesul la internet pe o perioadă îndelungată.

Cofondatorul Google a făcut şi o acuzaţie serioasă la adresa Facebook, susţinând că, în momentul de faţă, Facebook controlează internetul şi îl reglementează strict, condiţii în care, dacă Google nu ar fi existat, nici nu ar mai fi putut să apară.

El a mai acuzat Facebook că de mai mulţi ani ia datele personale ale utilizatorilor din Gmail. Google este obligat să furnizeze datele utilizatorilor către părţi terţe şi, din cauza restricţiilor legislative, nici măcar nu îi poate anunţa pe aceştia, spune Brin. Însă, „facem tot posibilul să protejăm datele. Ar fi bine dacă am avea o baghetă magică, pentru a ieşi de sub incidenţa legii americane”, a mai adăugat el.

Ricken Patel, cofondatorul Avaaz, îl susţine pe Brin, afirmând: „Guvernele văd ce putere are acest mediu pentru organizarea oamenilor şi încearcă să-l interzică peste tot în lume, nu doar în locuri precum China sau Coreea de Nord; vedem propuneri legislative şi în Statele Unite, în Italia, peste tot în lume”.

Activistul chinez Ai Weiwei este însă de altă părere. El crede că încercările guvernului de a controla internetul sunt sortite eşecului. „Nici în lumea reală, nici pe internet nu există ziduri între ţări. Canada, dacă vrea să trimită tancuri în SUA, o poate face fără să o oprească nimeni. Internetul nu poate fi controlat”, a spus el.