Bilanţ după Paște: Unde și cum au sărbătorit românii Învierea?

20

O dată pe an este ziua celebrării învierii lui Iisus. O dată pe an credincioșii, fie ei catolici, sau ortodocși, își aduc aminte de cel mai mare miracol al lumii creștine. Felul în care credincioșii români aleg să își petreacă această zi unică în an, oferă indicii despre însemnătatea pe care o mai acordă acestei sărbătoare, într-o societate din ce în ce mai obsedată de consum.

1. La biserică

Milioane de români ortodocși și greco catolici s-au adunat în mănăstiri și biserici din ţară, în ciuda vremii mohorâte de afară, ca să primească lumina sfântă de la Ierusalim.

Mii de români s-au strâns pe Dealul Mitropoliei din București, ca să participe la slujba de înviere, oficiată de Patriarhul Daniel.

La Constanţa 5.000 de credincioși s-au strâns pe plaja modernă, pentru a lua lumină de la Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

În Piaţa Sfatului din Brașov, mii de oameni s-au adunat în faţa Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Chiar dacă afară ploua, brașovenii au înconjurat piaţa, așa cum fac în fiecare an, cântând și ţinând în mână candele aprinse.

Înghesuială mare a fost în fiecare oraș din ţară.

2. În club

Slujba de Înviere din bisericile ortodoxe s-a încheiat pentru mulţi credincioși cu o distracţie pe cinste, în cluburi și discoteci. Chiar dacă preoţii îi îndeamnă pe credincioși să ducă acasă Lumina Sfântă de la biserică și să petreacă Paștele cu familia, mulţi tineri iau drumul destrăbălării.

Patronii au profitat și de acest de moment să își rotunjească veniturile și au organizat, în noaptea de Înviere, o serie de evenimente tematice de Paște. Petrecăreţii au avut la dispoziţie o serie de oferte de concerte și distracţie care au început din Vinerea mare și s-a terminat duminică, în zorii zilei de Paște. Doritorii de senzaţii tari au avut parte de multă muzică, dar și de animatoare și animatori îmbrăcaţi în iepurași.

Obiceiul de a merge la chef după Înviere este considerat nelalocul ei de către preoţi, care susţin că oamenii ar trebui să se abţină de la păcatele lumești măcar în cele câteva zile din an.

„Acești oameni nu sunt educaţi. Nu au educaţie religioasă din familie și școală. Este greu să se desprindă de modul acesta de petrecere a Paștelui, în locuri zgomotose", a declarat preotul paroh Ionel Popescu Popescu, pentru Adevărul.

3. La spital

Dr. Alis Grasu, şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a declarat, pentru Gândul, că numărul persoanelor care au avut nevoie de asistenţă medicală a fost mai mic decât săptămâna trecută, când s-au sărbătorit Floriile.

În noaptea de Înviere s-au întregistrat 390 de solicitări de intervenţie. „A fost o noapte relativ liniştită. Din numărul total de solicitări 271 au fost urgenţe. Se pare că anul acesta lumea a fost mai cumpătată în ceea ce priveşte excesele alimentare, în condiţiile în care am înregistrat doar 39 de cazuri cu probleme digestive", ne-a spus dr. Grasu.

Numărul mai mic de excese alimentare se poate datora și faptului că tot mai puţini oameni au ţinut post anul acesta. Potrivit unui sondaj publicat de Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), doar 10% dintre români au declarat că au ţinut în totalitate Postul Paştelui.

Sondajul a fost făcut între 12 şi 13 aprilie şi arată că 10% dintre cei intervievaţi au declarat că au ţinut Postul Paştelui, iar 50% au spus că au postit doar miercurea şi vinerea. De asemenea, 12% au răspuns că ţin post în Vinerea Mare, iar 25% că nu practică acest obicei.

4. Pe plajă

Mulţi români care nu ţin la tradiţiile de Paște, au ales pentru această mini-vacanţă litoralul bulgăresc. Motivul este unul cât se poate de simplu: preţuri bune, pentru distracţie maximă.

Numărul mare a celor care au plecat a aglomerat drumul spre Bulgaria. Românii care s-au îndreptat spre staţiunile vecinilor au avut de înfruntat cozi atât la vamă, cât şi pe drumurile din ţara vecină.

În staţiunea Nessebar, 98% din clienţii unui complex sunt români. Majoritatea au ales un pachet care cuprinde servicii spa de top. Hotelierii bulgari le-au pregătit românilor şi o masă tradiţională de Paste cu ouă roşii, miel şi cozonac. În plus, aceştia ştiu că dacă vor fi mulţumiţi, clienţii vor reveni şi la vară.