Facebook vede tot ce scrii

985

Informaţii pe care credeai că nu le poate vedea nimeni pe Facebook, precum ceea ce scrii în comentariile sau în update-urile statusurilor pe care alegi să nu le mai publici, pot fi vizualizate de companie, au declarat oficialii reţelei sociale pentru LA Times.

Dezvăluirea vine în urma unei cercetări efectuate de doi experţi de la Facebook în scopul de a studia fenomenul de autocenzurare a statusurilor și comentariilor pe reţeaua socială. În cadrul experimentului, ei au urmărit activitatea a circa cinci milioane de utilizatori ai reţelei, aleși aleatoriu din SUA și Anglia. Studiul a vizat doar acţiunea de introducere a unui text, nu și conţinutul mesajului redactat.

Astfel, cercetătorii au putut urmări conţinutul scris de user, chiar dacă nu a fost publicat, cu condiţia ca acesta să fie compus din cel puţin cinci caractere. În cazul în care comentariul sau statusul redactat nu era publicat într-un interval de 10 minute, acţiunea era considerată drept autocenzură.

Purtătorul de cuvânt al Facebook, Matt Steinfeld, a declarat pentru publicaţie că acest experiment a fost efectuat cu scopul de a „înţelege în ce măsură oamenii se autocenzurează".

Facebook precizează că experimentul a fost derulat în concordanţă cu termenii și condiţiile din Data Use Policy, cu care utilizatorii reţelei trebuie să fie de acord atunci când își creează un cont. De asemenea, compania punctează că în prezent nu mai monitorizează statusurile și comentariile scrise, dar nepublicate pe reţeaua socială.

Cei care doresc să își protejeze intimitatea online și să împiedice compania să vizualizeze statusurile și comentariile nepublicate, pot fie să își șteargă contul, fie să oprească scriptul Java (Javascript) al browserului pe care îl folosesc pentru navigarea pe site, scrie LA Times.