Președintele Ucrainiei, împotriva intervenţiei occidentalilor în ţara sa

104

Viktor Ianukovici, președintele ucrainean, denunţă ingerinţa occidentalilor, care susţin protestatarii proeuropeni, ce pretind schimbarea atitudinii sale în ceea ce privește integrarea europeană.

Ianukovici a declarat că este „categoric împotriva celor care vin în Ucraina pentru a da lecţii". El a denunţat, de asemenea, „tentativele anticonstituţionale de preluare a puterii" de către opoziţie. În ciuda nemulţumirilor sale în această privinţă, în ultimele săptămâni, mai mulţi responsabili europeni, precum fostul ministru german de externe, Guido Westerwelle și adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, s-au alăturat manifestanţilor, pe străzile Kievului, notează Mediafax.

Opoziţia i-a cerut demisia președintelui ucrainean, care refuză semnarea Acordului de Asociere cu UE și încearcă să înăbușe manifestaţiile de pe străzile capitalei. El însă, a subliniat faptul că cel mai indicat este să se aștepte până la alegerile prezidenţiale din anul 2015, ocazie în care poporul își va exprima opinia și respinge ideea unor alegeri anticipate.

În același timp, Ianukovici a respins criticile opoziţiei în legătură cu creditul de 15 miliarde de dolari oferit de Moscova și scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale livrate de Rusia. Potrivit declaraţiilor sale, aceste acorduri economice nu sunt în contradicţie cu integrarea europeană a Ucrainei.