NSA: Giganţii IT mint cu privire la programul de spionaj

115

Avocatul și consilierul general al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA a declarat fără echivoc că marile companii IT din Statele Unite au știut de la început de activitatea de colectare de date, în ciuda negaţiilor de luni de zile.

Rajesh De a declarat miercuri că toate comunicaţiile, tot conţinutul și metadatele asociate au fost colectate de NSA sub protecţia unei legi din 2008 și în deplină cunoștinţă a companiilor, care au fost informate despre programul PRISM și despre alte metode de colectare a datelor.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei audieri programate de guvernul american. Întrebat dacă colectarea datelor sub legea cunoscută ca Secţiunea 702 au fost realizate cu informarea deplină și asistenţa din partea companiilor de unde informaţiile au fost preluate, De a răspuns pozitiv, scrie Guardian.

Atunci când Edward Snowden a făcut primele dezvăluiri despre programul de spionaj PRISM, în iunie, toate companiile care erau trecute ca participante pe lista celor de la NSA, Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook și AOL, au negat că ar fi știut ce face NSA cu datele utilizatorilor lor. Chiar unele companii, precum Apple, au spus că nici nu au auzit vreodată de termenul „PRISM”.

Edward Snowden a mai făcut dezvăluiri recente în care vorbește despre un sistem construit de guvernul american care permite înregistrarea oricărui apel realizat într-o ţară străină, timp de o lună, scrie BBC.

Washington Post spune că programul a fost creat în 2009 și ar fi numit informal „Mystic”. Publicaţia spune că, la cerinţă, autorităţile americane nu vor numi ţările unde programul a funcţionat, dar că miliarde de conversaţii au fost capturate pe durate de câte 30 de zile. Activiștii pentru drepturile omului au numit raportul „înfiorător”, dar oficialii americani nu au comentat pe subiect.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.