Tehnologia care te „cunoaște ca-n palmă”

543

Într-o vreme în care am devenit tot mai preocupaţi de modul intruziv în care dispozitivele digitale și giganţii IT ne invadează intimitatea și au acces la informaţiile noastre personale, la mesajele și e-mailurile pe care le trimitem sau le primim, există și experţi care găsesc beneficii în toată această situaţie.

„În timp ce devenim mult mai ancoraţi digital, … dispozitivele vor învăţa comportamentele noastre, cum facem anumite lucruri și vor începe să anticipeze nevoile noastre”, crede Om Malik, fondatorul site-ului de știri din domeniul tehnologiei Gigaom, într-un interviu pentru NPR.

Aplicaţia Google Now, de exemplu, folosește o tehnologie de calcul anticipativ, care îi permite să răspundă printr-un mesaj audio întrebării puse de utilizator. Totodată poate să intuiască dacă întrebările următoare au legătură cu subiectul din prima întrebare adresată, chiar dacă nu există vreo menţiune în acest sens.

Într-un articol pentru Fast Company, Malik descria modul prin care aplicaţia poate anticipa nevoile userului. „Serviciul Google Now se uită la toate datele tale personale de pe Google – conţinutul e-mailurilor, calendarului, istoria căutărilor și multe altele – și emite previziuni legate de ceea ce ai putea avea nevoie să faci. Dacă urmează să călătorești cu avionul, adună actualizările statusurilor zborului, pentru a vedea dacă există întârzieri”, scrie expertul.

Printr-o astfel de tehnologie, de exemplu, telefonul tău mobil se poate transforma într-un fel de „asistent personal” care lucrează proactiv, pe care nu mai trebuie să îl „anunţi” de ce ai nevoie. „Nu te așteaptă pe tine să pui o întrebare, ci anticipează ceea ce ai nevoie și care e cel mai bun moment pentru a oferi respectivul lucru”, sublinia pentru NY Times N. Rao Machiraju, cofondatorul și directorul executiv al companiei ReQall, care a integrat, de asemenea, tehnologia căutării predictive.

De asemenea, în cadrul interviului cu Malik, reporterul NPR a folosit o aplicaţie denumită MindMeld care „ascultă” conversaţiile. Softul extrage apoi elementele esenţiale din acestea, pe care le afișează pe ecranul dispozitivului pe care rulează. Atunci când aplicaţia a „auzit” că a fost rostit numele lui Malik, automat a afișat rezultate relevante despre acesta.

„Avem acum toate aceste dispozitive, cu toţi acești senzori care ne pot auzi, care ne pot vedea, care pot știi locurile în care am fost, în care vom merge, iar acele semnale devin intrări care permit acestor asistenţi inteligenţi să găsească ceea ce avem nevoie fără a fi nevoie ca noi să tastăm neapărat căutarea”, susţine Tim Tuttle, care, alături de echipa sa de la Expet Labs a contribuit la crearea tehnologiei pentru aplicaţia MindMeld.