Studenţii marilor universităţii ale lumii se confesează pe Facebook

190

Mărturisirea „păcatelor" prin intermediul unor pagini de Facebook neoficiale ale unităţilor de învăţământ, special concepute în acest scop, este ultima modă în rândul studenţilor, informează Reuters.

Aceştia fac diverse confesiuni, privitoare la probleme precum alcoolismul, alimentaţia, tulburări depresive sau chiar fapte mai grave precum furtul. Cu cât sunt mai scandaloase aceste mărturisiri, cu atât mai mult atrag atenţia, susţine Sameer Hinduja, co-director al Centrului de Cercetare Cyberbullying din cadrul Universităţii Florida Atlantic, citează Reuters.

Cele mai provocatoare şi revoltătoare afirmaţii postate pe astfel de pagini sunt „recompensate" prin opţiunea de Like şi comentarii. Unele confesiuni primesc, de asemenea, sfaturi, link-uri utile către site-uri unde pot găsi specialişti care să îi ajute, dar şi deschidere din partea unor colegi, care se oferă să îi asculte pe cei cu nevoi şi probleme.

Aceste pagini de confesiuni au stârnit, însă, indignarea şi îngrijorarea profesorilor, dar şi a autorităţilor. Unele universităţi sunt îngrijorate de faptul că asocierea acestor pagini cu instituţia respectivă de învăţământ ar putea avea efecte nefaste asupra renumelui construit. Din acest motiv, unele universităţi au cerut ca logo-ul lor şi poze ale instituţiei să nu apară pe aceste pagini de confesiuni, pentru a nu fi asociate cu conţinutul existent pe acestea.

De asemenea, poliţia a cerut Facebook să închidă paginile dedicate confesiunilor a două licee din Kalispell, Montana, din cauza postărilor. Această acţiune nu i-a oprit, însă, pe elevi care au construit o altă pagină pentru mărturisirile lor, a declarat Jason Parce, ofiţer de poliţie din Kalispell, adaugă Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a declarat că paginile reţelei de socializare sunt atent urmărite periodic şi se ţine cont de plângerile şi nemulţumirile primite cu privire la conţinut, informează sursa citată.

Mai multe pagini dedicate mărturisirilor au apărut în ultimele luni pe reţeaua de socializare Facebook. Printre acestea se numără şi pagini pentru confesiuni ale unor universităţi de renume, precum Harvard, Yale sau Princeton, deși oficialii acestor instituţii neagă afilierea cu acele pagini.