LIVE – Ceremonia de întronizare a Papei Francisc

57

Papa Francisc este întronizat marţi, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, un eveniment la care asistă numeroşi şefi de stat şi de guverne, monarhi și sute de mii de credincioși.

Papa Francisc este întronizat marţi, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, un eveniment la care asistă numeroşi şefi de stat şi de guverne, monarhi și sute de mii de credincioși. 

Papa Francisc este întronizat azi, în prezenţa a numeroși șefi de stat, de guverne și monarhi. Potrivit agenţiilor de presă străine, la slujbă participă nu mai puţin de 180 de prelaţi și aproape un milion de credincioși.

La ora 10:02 (ora României), Suveranul Pontif a intrat în Piaţa Sf. Petru, cu papamobilul complet decapotat. Cu câteva minute înainte de începerea ceremoniei, Papa Francisc a coborât din automobil pentru a binecuvânta un copil bolnav.

Peste 30 de șefi de stat se află în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sf. Petru. Între ei, Kristina Kirchner, preşedinta Argentinei. Papa Francisc și Kirchner au avut mai multe dispute de-a lungul timpului, însă ieri, președinta i-a cerut sprijinul Papei într-o întâlnire care a pus bazele unei noi relaţii între cei doi lideri.

Un alt participant extrem de important este patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu Aceasta va fi prima dată când reprezentantul Bisericii Ortodoxe merge la înscăunarea liderului Bisericii Catolice, de la Marea Schismă, din 1054. Cei care văd în această decizie un prim pas către o împăcare între cele două Biserici nu exagerează. Însuşi Patriarhul de la Constantinopol a declarat că noul papă „va da un nou impuls călătoriei celor două Biserici către unitate”, în scrisoare de felicitare pentru Papa Francisc.

Decanul de vârstă din colegiul cardinalilor, Angelo Sodano, i-a înmânat noului Suveran Pontif inelul puterii papale. Bijuteria îl reprezintă pe Sfântul Petru, despre care doctrina Bisericii Catolice învaţă că este predecesorul Papei, ţinând în mâini cheile Împărăţiei Domnului.

Inelul Pescarului este denumit astfel pentru a le reaminti credincioşilor faptul că Sfântul Petru era pescar înainte de a-l urma pe Christos şi de a deveni un „pescar de oameni”.

La ora locală 10.30, ora României, purtând însemnele papale, noul Papă, care şi-a ales numele Sfântului Francisc din Assisi, început să oficieze liturghia de întronizare.