Sociolog: Căsătoria gay va destabiliza complet viaţa de familie

457

Legalizarea căsătoriilor homosexuale nu va face decât să destabilizeze şi mai mult căsătoria şi viaţa de familie, a declarat dr. Patricia Morgan, sociolog, în Camera Comunelor din Parlamentul britanic.

Legalizarea căsătoriilor gay este principalul factor care a dus la colapsul ratei căsătoriilor între heterosexuali, în ţările unde această lege a fost adoptată, şi de asemenea a provocat o creştere a cazurilor de coabitare şi a copiilor care se nasc în afara căsătoriei, a avertizat Morgan.

În schimb, nu există nicio dovadă care să susţină părerea guvernului, cum că legalizarea căsătoriilor gay va fortifica instituţia căsătoriei. Morgan şi-a susţinut punctul de vedere într-o lucrare de 22 de pagini, adresată Comitetului care se ocupă cu acest proiect de lege.

Conform Telegraph, lucrarea conţine o analiză detaliată a tendinţelor în ceea ce priveşte căsătoria, în mai multe ţări unde căsătoriile homosexuale sunt deja legale, precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Spania, Belgia, Canada şi câteva state din SUA.

„Din ceea ce cunoaştem despre tendinţele demografice, este absurd să credem că deodată oamenii vor îmbrăţişa căsătoria sau cel puţin vor pune frâu declinului ei, doar pentru că şi homosexualii au dreptul la ea. Putem fi siguri că legalizarea căsătoriilor homosexuale nu va reuşi în niciun fel să încurajeze oamenii, heterosexuali sau homosexuali, să se căsătorească. În Scandinavia, Spania, Olanda şi în toate celelalte locuri, mariajul este în declin puternic", a mai spus sociologul.

Părerea ei profesională este că mariajul între persoanele de acelaşi sex este deopotrivă cauza dar şi efectul „eviscerării" căsătoriei, ca instituţie, mai ales prin separarea ei de creşterea copiilor.

Dr. Morgan a explicat că legalizarea căsătoriilor homosexuale a prins teren doar în acele ţări unde căsătoria era deja în criză din cauza numărului din ce în ce mai mare de naşteri în afara căsătoriei şi a ratelor în creştere pentru coabitare, şi că a înrăutăţit situaţia. „Pe măsură ce căsătoria este redefinită pentru a putea cuprinde cuplurile homosexuale, ea devine irelevantă pentru naşterea şi creşterea copiilor," citează Telegraph. Căsătoria părinţilor este un factor cheie pentru creşterea şi bună starea copiilor, în plus, există serioase probleme legale pentru adoptarea copiilor de către cuplurile homosexuale. De aici şi ideea că acest proiect de lege nu va face decât să destabilizeze şi mai mult viaţa de familie în Marea Britanie şi în toate celelalte ţări unde va fi permisă.

Spania a văzut o scădere abruptă a numărului de căsătorii (indiferent de tip), cu până la 15.000 de căsătorii pe an, în cei trei ani de la legalizarea căsătoriilor homosexuale, în 2005. Mai târziu, rata delinului s-a dublat, între 2008 şi 2010, când a scăzut cu 34.000 pe an.

De asemenea, dr. Morgan a prezentat dovezi care arată că mariajul în cuplurile homosexuale este mult mai puţin stabil decât în cuplurile heterosexuale, din cauza faptului că aceste cuplurile sunt obişnuite cu uniunile legale, care sunt mai mult deschise, decât exclusive şi mult mai uşor de dizolvat. Cuplurile homosexuale care trăiesc în coabitare sunt cu 12% mai expuse riscului de separare, decât cuplurile heterosexuale căsătorite, crede Morgan. Sociologul a mai meţionat şi problema victimizării generale a indivizilor şi instituţiilor care se opun redenifirii căsătoriei.

Premierul britanic, David Cameron, are de înfruntat un criticism puternic din partea Bisericii Anglicane şi chiar şi din partea propriului Partid Conservator, din cauza felului în care presează în parlament trecerea proiectului legislativ.