Ce știe inteligenţa artificială despre cauzele conflictelor religioase

171

Putem învinui religia pentru promovarea fricii de celălalt, în cadrul grupurilor cu viziuni opuse? Pot anumite contexte îngrijorătoare să joace un rol cauzal în promovarea religiozităţii?

O echipă formată din cercetători de la Universitatea Oxford, Universitatea din Boston şi Universitatea din Agder (Norvegia) a încerca să afle răspunsul. Metoda inedită pe care au folosit-o în acest demers a fost de a simula, cu ajutorul inteligenţie artificiale (IA), societatea umană.

Bazându-se de teoriile psihologiei cognitive, oamenii de ştiinţă au creat o societate virtuală în care locul oamenilor a fost luat de agenţi activi, conduși de inteligenţă artificială, care a fost în prealabil învăţată diferite tipare de comportament uman, în rândul cărora au fost incluse și opţiunea religioasă, vârsta și etnia.

Cercetătorii au rulat milioane de simulări, combinând milioane de variabile în milioane de scenarii și comparându-le apoi cu secvenţe de comportament uman din viaţa reală.

Oamenii de știinţă au observat că izbucnirea conflictelor se produce în cele mai multe cazuri când un grup devine majoritar, reprezentând aproximativ 60% din populaţie, iar restul de 40% dintre cetăţeni aparţin grupului minoritar.

Surprinzător pentru autorii studiului, comparativ cu observaţiile din societatea umană, actorii cu inteligenţă artificială au ajuns la conflict în doar 25% dintre milioanele de scenarii rulate.

Pe de altă parte însă, cercetătorii au observat și că, atunci când au fost simulate perioade anxiogene, actorii IA au avut tendinţa de „a folosi religia ca mecanism de calmare”, declara Ross Gore, profesor la Virginia Modeling, Analysis & Simulation Center de la Old Dominion University. Însă oamenii sunt mai predispuși la violenţă și anxietate atunci când simţul identităţii lor individuale este legat de apartenenţa la un grup, iar acest grup ajunge insultat sau atacat de persoane din afara lui.

În simulare, anxietatea şi violenţa au fost reduse de cercetători prin crearea unor graniţe între grupurile aflate în conflict. Oamenii de știinţă spun că rezultatele finale ale acestui studiu vor fi importante deoarece ar putea duce la identificarea unor politici noi de prevenire a conflictelor, în special a celor religioase.