Canada dezbate legea privind eutanasia după moartea prematură a unei femei

479

Audrey Parker avea 57 de ani și un cancer la sân în fază terminală. Știa că nu va mai scăpa de boală, așa că depusese o cerere pentru ca, potrivit legii canadiene, să poată fi eutanasiată. Ceea ce legea a catalogat drept o moarte corectă legal a stârnit însă o controversă internaţională care a readus în discuţie problema eutanasiei.

Timp de câteva săptămâni, Audrey Parker și-a organizat ceea ce ea numea „o moarte frumoasă”. A pus la punct fiecare detaliu al ultimelor sale zile şi chiar şi-a scris necrologul. Femeia, care lucrase ca make-up artist de televiziune, suferea de un cancer la sân care îi producea dureri insuportabile, iar medicii îi spuseseră că nu mai este nimic de făcut pentru vindecare. Audrey se aștepta doar ca durerile să crească pe măsură ce cancerul avansa la oasele și creierul ei. De aceea și-a plănuit propria moarte, care ar fi urmat să aibă loc înainte ca suferinţa să devină copleșitoare.

Legea însă îi rezerva lui Audrey o surpriză. Regulile federale canadiene cereau ca persoana eutanasiată să fie lucidă la momentul morţii ei. Acest lucru i-a dat complet planurile peste cap. Audrey se temea că, odată ce boala avansează, medicaţia paleativă îi va răpi claritatea minţii. Așa că s-a văzut forţată să ia o decizie pe care nu și-o dorea în totalitate: să moară înainte de termenul pe care și-l propusese.

Cu ajutorul unei asistente, Audrey Parker a trecut la odihnă pe 1 noiembrie, înconjurată de prieteni și familie, în casa ei din Halifax. Voia să mai trăiască să vadă încă un Crăciun, spuneau prietenii ei, dar nu a vrut să riște să aștepte până când avea să devină ilegal să își pună capăt vieţii din propria voinţă.

Moartea ei a reaprins discuţii privind arhitectura legislaţiei din jurul eutanasiei și a efectelor ei greu de gestionat. Criticii au spus că persoanele bolnave în fază terminală sunt puse, practic, în faţa unei alegeri împovărătoare: să aleagă o moarte prematură sau una dureroasă.

„Mulţi dintre noi știam, atunci când legislaţia a fost aprobată, că aici va fi următorul front”, declara expertul în bioetică Chris Kaposy de la Memorial University. Clinicienii se confruntă și cu cazuri de solicitanţi cu demenţă în stadiu final în care petenţii cer să li se aprobe eutanasierea, însă uită apoi că au făcut această cerere și își văd de viaţă liniștiţi. „E o linie foarte fină care desparte onorarea directivelor legitime ale unor oameni care suferă”, spunea Kaposy, „de situaţia în care ești obligat practic să ucizi oameni care sunt fericiţi.”

Peste 3.700 de cetăţeni canadieni au făcut apel la legea privind eutanasia pentru a-și pune capăt vieţii. Toţi aceștia au trebuit să depună cerere pentru a obţine asistenţa unui cadru medical. Pentru a obţine aprobarea eutanasiei, ei au fost consultaţi de doi clinicieni.

Cu patru ani în urmă, tot pe 1 noiembrie, o tânără americană bolnavă de cancer cerebral în fază terminală avea să ia o serie de pastile fatale, pe care medicul i le prescrisese ca să o ajute să aibă ceea ce ea numea „o moarte demnă”. Cu câteva zile în urmă, o revărsare de mesaje din partea unor persoane care sufereau de aceeași boală ca și ea sau de alte boli terminale o rugau pe Brittany Maynard să nu ia pastila.