Ieri tabu, azi perfect normal

1055

De la avort la poligamie şi de la concubinaj până la sinucidere asistată, în ultimul deceniu omul modern pare că a devenit tot mai dispus să primească în societate faptele considerate, nu de mult, ca fiind inacceptabile.

În acest mod, sub stindardul egalităţii şi al diversităţii, conştiinţa morală a început să-şi facă simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi într-un mod mult diluat, iar toleranţa absolută devine un deziderat.

Un studiu realizat de Organizaţia de statistică şi cercetare sociologică Gallup asupra publicului american a sesizat că în ultimii ani populaţia a devenit tot mai tolerantă referitor la problemele morale.

Astfel, într-o listă care includea 19 astfel de subiecte îndelung dezbătute, măsurate de la acceptabil la inacceptabil moral, americanii şi-au exprimat susţinerea faţă de 12 dintre teme la un nivel mai mare sau egal faţă de cel din trecut.

Gallup a urmărit poziţia americanilor privind fiecare dintre aceste puncte începând cu anii 2001-2002, iar ultimile date provin dintr-un sondaj care măsoară credinţele şi valorile cetăţenilor de peste 18 ani in anul 2014.

Lista completă cuprinde:

Acceptabil moral: metodele de contracepţie (90%)

Mai mult sau mai puţin acceptabil: divorţul (69%), relaţiile sexuale dintre persoane necăsătorite (66%), cercetarea medicală folosind celule stem extrase din embrioni umani (65%), pariurile (62%), pedeapsa cu moartea (61%), achiziţionarea de produse din blană, copiii din afara căsătoriilor, căsătoriile homosexuale (58%), folosirea animalelor drept cobai pentru laborator (57%)

Discutabil: sinuciderea asistată (52%), avortul (42%)

Mai mult sau mai puţin inacceptabil: clonarea(34%), pornografia (33%), sexul între adolescenţi (30%)

Inacceptabil moral: sinuciderea (19%), poligamia (14%), clonarea umană (13%), relaţiile extraconjugale (7%)

În comparaţie cu anii precedenţi se pot observă diferenţe majore. Spre exemplu, acceptarea relaţiilor dintre minorităţile homosexuale a crescut de la 28%, în 2002, la un suport majoritar, în 2010, iar opinia privind relaţiile dintre persoanele necăsătorite s-a modificat cu treisprezece procente între aceiaşi ani.

În plus, subiectele altădată tabu, precum poligamia, au câştigat câteva poziţii în conştiinţa populară, deschiderea populaţiei crescând de la 6%, în 2006, la 14%, în prezent. Schimbarea percepţiei şi eliminarea stigmatului partenerilor multipli a fost, cel mai probabil, favorizată şi de emisiuni TV ca „Big Love” sau „Burlacul” care prezintă viaţa poligamă într-o lumină pozitivă.

În urma studiului, s-a putut constata şi o corelaţie între viziunea politică şi toleranţă, situând republicanii, independenţii şi democraţii în poziţii diametral opuse în unele perspective. În timp ce democraţii, latura social-liberală, sunt mai predispuşi să se arate toleranţi în chestiuni precum divorţul, pariurile, celulele stem sau copiii din afară căsătoriior, stânga republicană favorizează pedeapsa cu moartea şi testarea produselor chimice pe animale.

În cei 12 ani de când Gallup a realizat sondajul, democraţii sunt grupul politic care şi-a schimbat poziţia cel mai dramatic, cu o creştere în nu mai puţin de 10 subiecte şi înregistrând diferenţe de opinie de peste 20% în teme ca sarcina din cadrul unui concubinaj (de la 52% pro, în 2003, la 72% pro, în 2014).

Fenomenul de modificare a percepţiei populare cu privire la subiectele controversate nu se restrânge însă numai la America, Europa definind în acest moment o frescă a viitorului spre care pare că se îndreaptă societatea actuală. Astfel, de la castigatoarul Eurovisionului, transexualul Conchita Wurst şi până la filme erotice ca Nymphomaniac, continentul îşi exprimă susţinerea pentru o conştiinţă morală mult mai deschisă. Totodată, astfel de manifestaţii cauzează o diviziune între Vestul secular şi Estul ultrareligios şi obligă biserica la o re-poziţionare.

În acest sens, Biserica Anglicană a primit recent primul său episcop homosexual, în persoana lui Gene Robinson, iar fostul profesor de teologie şi actual activist al drepturilor pentru minorităţi, Marcelo Marquez, reitera o discuţie privată avută cu papa Francisc: „(Francisc) mi-a spus că este în favoarea unor uniuni civile pentru cupluri şi că ele pot să fie acceptate de către biserică.”

Niciun articol afișat