Studiu: Dragostea romantică poate costa pierderea a doi prieteni

646

Preţul îndrăgostirii este pierderea a doi prieteni apropiaţi, arată un studiu de la Universitatea Oxford, prezentat la Festivalul Britanic de Ştiinţă de la Universitatea Aston.

Cercetătorii au investigat modul în care numărul relaţiilor de strânsă prietenie s-a modificat după ce subiecţii au intrat într-o relaţie romantică. Ce au descoperit a fost că odată cu modificarea statutului, de la persoană singură la partener într-un cuplu, numărul prietenilor foarte apropiaţi – care se ridică în medie la cinci – scade cu două persoane.

“Oamenii care se implică în relaţii romantice au, în medie, câte patru prieteni în cercul intim, faţă de cei singuri care au, de obicei, câte cinci prieteni foarte apropiaţi,” explică Robin Dunbar, profesor de antropologie evoluţionistă la Oxford. “Ţinând cont că una dintre cele patru persoane este cea iubită,” a adăugat Dunbar, “ajungem la o scădere a cercului de prieteni cu două persoane faţă de medie.”

“Intimitatea unei relaţii şi angajamentul ei emoţional este corelat cu o scădere a frecvenţei interacţiunii cu alţi prieteni,” detaliază Dunbar. “Dacă nu te vezi cu acei oameni, angajamentul emoţional începe să scadă cu rapiditate,” conchide profesorul.

Rezultatul acesta vine să confirme opinia potrivit căreia incluziunea unei persoane iubite în viaţa privată se face prin excluziunea unui prieten sau a unui membru al familiei din reţeaua de sprijin social, sintetizează BBC.