Riscul de atac cerebral, influenţat de grupa sangvină

362

Unele persoane sunt mai vulnerabile în faţa pericolului unui atac cerebral, din cauza grupei lor sangvine, susţin autorii unui raport prezentat miercuri la conferinţa anuală a American Heart Association (AHA), scrie Chicago Tribune.

Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Harvard School of Public Health, care a folosit ca grup de referinţă subiecţi cu grupa 0 de sânge, fiind deja demonstrat că aceștia sunt mai puţin expuși riscului unui atac cerebral. Comparaţia cu celelalte grupe de sânge a indicat un risc de atac ischemic cerebral cu 30 de procente mai mare pentru persoanele cu grupa de sânge AB. La femei, riscul a fost cotat cu 17 procente mai ridicat pentru grupa de sânge B, faţă de grupa 0.

Studiul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ de americani și s-a întins pe durata a 25 de ani. Dintre cei 90.000 de participanţi bărbaţi și femei, 43 la sută au grupa 0 de sânge, 36 la sută au grupa sangvină A, 13 la sută au grupa B şi 8 procente au grupa AB.

În contextul în care schimbarea grupei de sânge nu este încă posibilă, cercetătorii speră că rezultatele studiului o să îi determine pe cei cu risc ridicat de atac cerebral să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, astfel încât să reducă cât mai mult ceilalţi factori de risc care contribuie la declanșarea unui atac.

(Foto: static.howstuffworks.com)